YouTube će blokirati sad sadržaj koji se protivi vakcinaciji objavili su iz ove kompanije u blogu u sredu. Ovim potezom idu dalje od zabrane lažnih vesti o vakcinama i uključuju sadržaj u kojem se nalaze dezinformacije o drugim odobrenim vakcinama.

Primeri sadržaja koji neće biti dopušteni na YouTubeu uključuju i tvrdnje da vakcina protiv gripe uključuje neplodnost i da MMR vakcina, koja štiti od ospica, zauški i rubeole, može uzrokovati autizam.

Kompanija koja se nalazi u vlasništvu Alphabeta, odnosno Google-a, takođe zabranjuje i kanale koji se povezuju sa nekoliko istaknutih aktivista koji se protive vakcinama, uključujući Roberta F. Kennedija Jr, advokata i sina pokojnog američkog senatora Roberta F. Kennedija, kao i objave Josepha Mercole američkog zagovornika homeopatije.

U izjavi za medije sa Mercoline stranice su naveli da su “ujedinjeni u cijelom svijetu, da neće živeti u strahu i da će biti zajedno i povratiti svoje slobode.”

Ovaj potez je uslesio nakon što su YouTube i drugi tehnološki giganti poput Facebooka i Twittera kritikovani jer ne čine dovoljno da zaustave širenje lažnih zdravstvenih informacija na svojim stranicama.

No, ikako zauzimaju oštriji stav o dezinformacijama, YouTube se suočava sa reakcijama širom sveta.

U utorak su ruski kanali RT-a na nemačkom jeziku izbrisani sa YouTubea jer kako su iz ove kompanije naveli “krše politiku o dezinformacijama o COVID-19”. Rusija je rekla da je ovaj potez “informacijska agresija bez presedana”, te su zapretili blokiranjem YouTube-a.

Izvor: cenzolovka.rs

Možda Vam se svidi i