(VIDEO) Najstarija strateška igra živi u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Šahovski klub “Sirmium”, postoji dve godine. Trenutno oko 20 mališana, u ovom klubu, redovno trenira ovaj sport.

Šahovski klub “Sirmium” je jedan od klubova u Sremskoj Mitrovici, koji rade i treniraju, iako i njima situacija sa Koronom “zadaje glavobolju”.

“Nije zahtevno ali ranije smo imali dve grupe, mladju, drugačije je jer su različitog stepena znanja. Treniraju po sat ipo, dva puta nedeljno i nekako se usaglasimo i nalazimo kompromis. Takodje uspevamo da tokom časa nauče o šahu a i da se igraju. 

Da bi šah zaživeo u Mitrovici, treba nam pomoć Grada, sve do sada je klub, sposobnost predsednika kluba da obezbedi sponzorstva, turnire, koje same finansiramo. Ovaj prostor je iznajmljen tako da mi nemamo svoj prostor. Sputava nas i korona u velikoj meri, radili smo u biblioteci, zatim u Bajićevoj školi, tada su mnoga deca odustala ali ponovo kreće, dolaze nam nova deca”, rekla je Olivera Mudrić, šahovski trener.

Šah jako dobro deluje u školskom uzrastu, prvenstveno za koncentraciju i jačanje ličnosti. Deca se uče da prihvate poraz, to je u šahu sastavni deo, mogu da se izgube pet partija za veče i time se učvršćuje karakter. Deca se uče da donose odluke, ne mogu da odlažu, u šahu nema odlaganja, mora da se odluči u kom će pravcu figura da krene, ima mnogo uticaja za školski uzrast. 

U klubu bude od 15-20 dece, imamo poslagano jedno 16 tabli, pored ovih prostorija i radom sa decom imamo i seniore, takmičimo se u seniorskim ligama i naš klub, ženski klub ima ekipu koja je član Prve Lige Srbije.” rekao je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić.

Možda Vam se svidi i