V Internacionalno Takmičenje „SIRMIUM MUSIC FEST“ održano u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- V Internacionalno Takmičenje „SIRMIUM MUSIC FEST“održano je ON LINE  i UŽIVO u Galeriji “Lazar Vozarević”, danas u Sremskoj Mitrovici. SIRMIUM MUSIC FEST održan je u organizaciji Udruženja ,,Sirmijum Gradus ad Parnassum“ u saradnji sa muzičkom školom ’’Petar Krančević’’ Sremska Mitrovica, a pod pokroviteljstvom grada Sremska Mitrovica.

Učesnici takmičenja su učenici osnovnih, srednjih škola, studenati muzičkih Akademija u kategorijama: klavir solo, klavirski duo, kategorije duvačkih instrumenata i kamernih sastava.

Takmičenje nosi međunarodni karakter.

Tokom prethodnih godina ovu manifestaciju su prošli muzičari iz Argentine, Letonije, Rusije, Rumunije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Koreji i Bugarske.

Kako je rekla na otvaranju Svetlana Milovanović gradonačelnica: „Peti po redu „Sirmium Music Fest” u Sremskoj Mitrovici podržala je lokalna samouprava koja se uvek trudi da podržava ovakav tip festivala, ne samo zbog takmičarskog karaktera, nego i zbog toga što naša deca imaju sada priliku, učenici i osnovne, i srednje škole, kao i studenti da učestvuju na takmičenju. Sa druge strane imaju priliku i da se druže, da sklapaju kontakte i prijateljstva koja će im kasnije puno značiti. Meni je drago što i pored ovih okolnosti u kojima se nalazimo imamo goste iz inostranstva, uspeli su da dođu to mi je posebno zadovoljstvo, a druga stvar je što festival nije prekinuo svoj kontinuitet, ovo je peti po redu, nadam se da ćemo i dalje nastaviti da sarađujemo sa udruženjem, i što ima svake godine sve više učesnika. Ove godine, jedan deo je takmičenja je uživo. Imamo ukupno 400 takmičara, iz godine u godinu ovo takmičenje raste, razvija se, širi se na sreću svih nas. Poželela bih puno uspeha svim takmičarima i žiriju srećan i uspešan rad.”

Margarita Vujović, organizatorka i direktorka takmičenja, profesorka klavira u MŠ „Petar Kranječević u Sremskoj Mitrovici, objasnila je da je za festival uvek interesovanje veliko i da se ove godine kao i predhodnih godina prijavio veliki broj takmičara.

Margarita Vujović direktor festivala koji se održava u Sremskoj Mitrovici po peti put veoma je zadovoljna odzivom učesnika: „Ovaj put, kao nikad do sad, imali smo ogroman broj kandidata, prijavilo se oko 400 takmičara iz naše zemlje, iz inostranstva i van granice Evrope. Ovo takmičenje se prvi put sprovodi kao takmičenje kombinovanog tipa, jedan deo takmičara su prijavljeni onlajn, jedan deo takmičara već sviraju, što je neka vrsta eksperimenta. Dolaze iz 17 zemalja, od kojih su vrlo interesantne zemlje kao Azerbejdžan, Izrael, Južna Koreja, Litvanija, Letonija, Bugarska, Poljska, Arapski Emirati, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Rumunija. Svaki od njih je interesantan za slušanje, za ocenjivanje žiriju, svaki nosi svoju školu, svoje prijatelje, svoj način sviranja, tako da se nadam da će biti vrlo interesantno ove godine.”

Možda Vam se svidi i