Uz zahtevan posao advokata, uspešan i atletski trener! (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Slobodan Macanović (32), jedan od mitrovačkih advokata, i posle posla u kancelariji sa klijentima,  ne prestaje da radi, ali, sasvim drugačiji posao. Trenera u atletskom klubu “Sirmium” buduće i sadašnje vrhunske sportiste.

Ro­đen je u Sremskoj Mitrovici 1989 a atle­ti­kom se bavio kao sportista 12 godina.

Do 2008. Slobodan se aktivno bavio sportom, punih 12. godina, a onda se odlučio za pravni fakultet i otišao za Novi Sad na studije prava, tamo je boravio četiri godine, do završetka studija.

“Sve je počelo još davne 1996. godine kada sam na poziv mog tadašnjeg trenera a sada i kolege, Pavlović Gorana, počeo da se bavim ovim sportom, zajedno sa njegovom ćerkom Aleksandrom, bili smo prvi članovi Atletskog kluba Sirmium. Klub je u to vreme tek nastajao ali je u vrlo kratkom vremenskom periodu napravio značajne rezultate u tadašnjoj Jugoslaviji i šire. Zbog tih rezultata, prvi atletski stadion u Srbiji se nalazi baš ovde u Sremskoj Mitrovici, ovde imamo priliku i čast da treniramo svakodnevno”, priča o svojim počecima u atletici sa ponosom, Macanović.

Slobodan Macanovic, atle­ti­čar, danas je uspešan advokat i zva­nič­no je trener u Atletskom klubu “Sirmium”.

“Na poziv Gorana Pavlovića da dodjem da mu pomognem sa grupom dece u radu, odlučio sam se da prihvatim taj poziv i sve je krenulo na neki spontani način u tom periodu. Nakon jedne godine rada sa decom bilo je odredjenih pozitivnih rezultata, medalja na državnim prvenstvima, tada je takoreći klupko počeo da se odmotava. Na početku trenerske karijere prvo sam se bavio trkačkim disciplinama, medjutim kako se deca pojavljuju i imaju predispozicije za različite discipline, bio sam prinudjen da širim svoj delokrug rada. Počeo je rad sa preponama, skok u dalj, skok u vis, nakon odredjenog perioda ušao sam i u svet bacanja, tada sam sa Petrić Urošem, koji je bio prvak države u bacanju diska i Despić Ognjenom, prvakom države u bacanju koplja, tada sam zašao i u ove discipline”, priča o svojoj trenerskoj karijeri Slobodan Macanović.

  • Koja Vam je omiljena disciplina?

U početku iskreno to je bio sprint, svi mi uvek nekako gledamo sa najviše uzbudjenja, trke na 100 metara, pobednik Olimpijskih igara nosi naziv najbržeg čoveka na svetu. Discipline bacanja su izuzetno zanimljive, dosta su kompleksne, sastoje se iz velikog broja tehničkih detalja, tako da bih mogao reći sprint, bacanje kugle, diska, koplja, izuzetno su interesantne i privlače veliku pažnju. 

  • Koliko klub ima članova a koliko takmičara?

Atletski klub Sirmium broji nekih 70-80 članova, od najmladjih grupa, predškolskog uzrasta, vrtića, sve do seniora i Dragane Tomašević, naše olimpike, broj takmičara je izmedju 30 i 40. 

  • Kako je Vama kao treneru i ostalim članovima tokom Korone, da li ste imali problema vezanih za treniranje?

Mi uvek idemo sa tom pričom da treniramo punim kapacitetom i da se spremamo kao da se ništa ne dešava ali biti iskren, pogotovo kod takmičara i mladje dece, psihološki faktor, odlaganja i pomeranja imaju negativan uticaj na njih. Sve je prošlo poprilično dobro, nadamo se da će sezona na otvorenom koja nam sleduje tokom leta biti održana prema planiranom kalendaru.

  • Koja je Vaša omiljena medalja od kako ste i trener?

U mojoj trenerskoj karijeri, najveća dostignuća su medalje sa prvenstva balkana.

Moram priznati da je Mitrovica odlično podnevlje atletike, ima dosta nadarene dece, godinama smo važili za jedan od najbitnijih klubova u sprintu.

  • Da li Vama fali da se takmičite?

Ja imam prednost u odnosu na starije i iskusnije kolege, malo mi je bliži sam taj osećaj koji sportisti imaju, uvek mi se probude uspomene a dešavalo mi se kada se vratimo sa takmičenja koja traju jedan vikend, osećam isti umor i bol u nogama kao da sam se ja takmičio. 

  • Kako uspevate sve da postignete, obzirom da se bavite zahtevnim poslom? 

Nije lako, ovo ovde je sve počelo iz hobija a postalo je pravi posao zahvaljujući talentu ove dece, talenat nije dovoljan, potrebno je da ga prati ozbiljan i sistematski rad, dosta vremena se odvaja na takmičenja, odlaske, dolaske, putovanja na takmičenja, mi treneri sve to razmatramo, stavljamo na papir.

Možda Vam se svidi i