Uvodite kovid-propusnice, kaže struka

Od strane Ozon
0 komentar

Do pre deset dana bile su prilično glasne najave da će se u Srbiji uvesti kovid propusnice. Šta bi to konkretno značilo? U zatvorene delove kafića, restorana ili klubova pravo da uđu imale bi samo osobe s potvdom o vakcinaciji, baš kao i u bioskope, pozorišta, na koncertima, utakmicama na stadionima i u dvoranama, svadbama i svim drugim masovnim proslavama. Najglasniji su u tim zahtevima bili dr Milanko Šekler i dr Predrag Kon i činilo se da će na poslednjoj sednici Kriznog štaba 24. avgusta ovaj predlog sa sigurnošću biti usvojen. To se, međutim, ipak nije dogodilo.

Medicinski deo Kriznog štaba jasno je rekao da je apsolutno za usvajanje kovid propusnica, a tu odluku je u potpunosti podržala premijerka Ana Brnabić. Šta se u međuvremenu dogodilo i gde se zastalo u ovom procesu?

Ovo više nije medicinsko pitanje

Medicinski deo kriznog štaba podržava uvođenje kovid propusnica. Kako su neki članovi ranije govorili, sada je na pravnicima da se izjasne da li je uvođenje kovid propusnica u skladu sa Ustavom.

– Ovo više nije medicinko pitanje, struka je dala svoju ocenu da bi bi kovid propusnice dale rezultat, šta se čeka, to nije medicinsko pitanje – kaže sagovornik Blica, blizak Krzinom štabu.

Virusolog Tanja Jovanović rekla je za „Blic“ da je Medicinski deo Kriznog štaba dao svoje mišljenje i da o daljem procesu ovog postupka nije upoznata.

– Mislim da će se uskoro uvesti, ali ne znam šta se čeka. Mi smo svi za to uvođenje iz Medicinskog dela Kriznog štaba, ali još uvek nismo postigli koncenzus. Vidim da to u evropskim zemljama funkcioniše i da se primenjuje i u bioskopima i restoranima, tako da pretpostavljam da je to neminovnost koja će vrlo brzo da se uvede i kod nas – rekla je dr Jovanović.

Govoreći o kovid-propusnicama, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da uvođenje tog sistema zavisi od priliva novozaraženih i popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Premijerka smatra da postoje pravni problemi

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nedavno da se epidemiološka situacija u zemlji komplikuje i izrazila uverenje da će medicinski deo Kriznog štaba ponovo insistirati na uvođenju kovid propusnica.

Brnabićeva je nedavno za TV Pink rekla da postoje pravni problemi u vezi s uvođenjem kovid propusnica, ali je dodala da se svakodnevno o tome razgovara.

Epidemiolog Kon smatra da je to rešenje javnog zdravlja

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je da je Gradski zavod za javno zdravlje u aprilu poslao dopis Kriznom štabu u kome je vrlo jasno definisano kako se organizuju određeni skupovi i gde je objašnjeno kako bi trebalo kovid propusnice da izgledaju.

– Taj predlog predstavlja rešenje javnog zdravlja, ne samo ovde nego i svuda u svetu. To je zapravo model kojim se obezbeđuje zaštićenim ljudima koji hoće da se druže, da idu u bioskop i pozorište, da to i urade. Takav model prepoznaje vakcinisane, one koji su preležali kovid 19 ili sve čiji je test neposredno pre ulaska u pozorište ili bioskop negativan. Kovid propusnice puno toga rešavaju – kazao je tom prilikom dr Kon.

Đerlek apsolutni pristalica kovid propusnica

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, apslutni je pristalica kovid propusnica, ali i obavezne vakcinacije zdravstvenih i prosvetnih radnika.

– Apsolutno sam za uvođenje kovid propusnica. Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, tu nismo imali povećanje broja novoobolelih. I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovid 19 ili ste negativni na antigenskom testu. Ako bismo samo delili na vakcinisane i nevakcinisane, to je diskriminacija, a ovako ne bi bilo diskriminacije, a zaštitili bismo živote ljudi. Potez s kovid propusnicama je potpuno opravdan i mnogo iskusnije i starije zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu su uvele kovid propusnice i to se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili – kazao je Đerlek i naveo da je to njegov lični stav, dodajući da bi plaćanje antigenskog testa u tom slučaju moglo bi da bude još jedna stimulacija za vakcinaciju, što bi pomoglo da ne produžavamo ovu agoniju i ne dozvolimo virusu da mutira.

Zemlje u okolini već uspešno primenjuju ovaj model

Iako su u Srbiji sve glasniji zagovornici kovid propusnica, odnosno potvrda da je osoba vakcinisana, negativno testirana ili ima antitela na korona virus, stručnjaci i vlast su i dalje podeljeni po tom pitanju. U međuvremenu, ovakav vid kontrole širenja virusa i podsticanja na vakcinaciju već je zaživeo u zemljama regiona.

Hrvatska i Slovenija, kao i mnoge druge zemlje, primenile su ove propusnice kao neku vrstu „karte za normalan život“.

U Severnoj Makedoniji od 16. avgusta je za odlazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili utakmice obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19. Prema odluci vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa zabranjen je rad zatvorenih delova ugostiteljskih objekata, a za sedenje u otvorenim delovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina moraju da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine.

Slično je i u Crnoj Gori. Ona je od 30. jula dobila Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu, koja je kasnije prihvaćena i u EU.

Pored zemalja suseda, ovaj model odavno je na snazi u većini Evropskih zemalja. Pa tako u Austriji i u Švajcarskoj ni tokom letnje sezone nije bilo moguće sesti u kafić i restoran bez ove potvrde.

Pravno mišljenje

Vladica Ilić, iz Beogradskog centra za ljudska prava, nedavno je govorio za list „Danas“ na ovu temu i, kako je rekao, obavezna vakcinacija određenih grupa i uvođenje kovid propusnica bio bi način da se zaštite građani koji zbog osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu a istovremeno imaju veći rizik od razvoja teškog oblika kovida 19.

– U ovakvim okolnostima država može da uvede ili obaveznu vakcinaciju za određene grupe građana, kao što su na primer zdravstveni radnici ili neke druge profesije, ili da ograniči pristup određenim mestima osobama koje nisu vakcinisane (nemaju negativan test, odnosno nisu preležali kovid) ili da ne radi ništa, što je trenutno slučaj, i što je najgora opcija. Uvođenje kovid propisnica zapravo bi bilo jedan mekši pristup u odnosu na obaveznu vakcinaciju za određene grupe. Pri tome, i jedno i drugo je moguće ako je ta mera srazmerna, ako je zakonski precizna i jasna – rekao je tom prilikom Ilić.

On je istakao da „prava zagarantovana Ustavom, kao što su sloboda kretanja i sloboda okupljanja, mogu da se ograniče zarad zaštite javnog zdravlja“.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i