Usvojen završni račun budžeta za prošlu godinu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na danas održanoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica većinom odborničkih glasova usvojen je završni račun  budžetu za 2020. godinu.

Za govornicom tokom skupšine Grada, Duško Šarošković, načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvojprvi, rekao je da prvi put podnosi izveštaj za prethodnu godinu u ovakvim uslovima kakve smo imali u 2020. godini, i objasnio da je realizacija na početku bila 2.7 milijardi, i da se realizacija povećala na 2.8 milijardi.” U uslovima u kojima smo radili osim što je bilo izazova koji se nisu mogli predvideti u momentu donošenja odluka o budžetu a i oni koji su nastali posle rebalansa, imali smo situaciju manjka kadrova za realizaciju svih novonastalih situacij, zbog velikog broja odsutnih zaposlenih zbog bolovanja. Ipak smo godinu završili na način bez ijednog dana kašnjenja u izvršenju obaveza, sa završetkom planiranih projekata i ja neću posebno navoditi, svi znate koji su to projekti i projekat kojim se grad ponosi, a malo je gradova u Srbiji koji mogu to da spomenu ii nešto slično. Ipak smo ostvarili i u takvim uslovima suficit, ono što moram da vam kažem jeste da imamo i tekući suficit ali s obzirom da imamo dugoročni kredit, samo smo u jednoj godini imali deficit, tj kad je kredit uzet, a sve ostalo kada se kredit vraća je samim tim suficit, ako nema novog zaduživanja. Mi naravno nemamo zaduživanja, ja ću vam samo dati jednu napomenu da se zaduživanje za tekuću likvidnost ne smatra od uticaja za rezultat rada budžeta, zato što je to kredit koji se uzima u toku budžetske godine, i u istoj budžetskoj godini se i vraća. Mi smo planirali prihode onako kako smo imali na raspolaganju, najave i iskustva iz predhodnih godina i očekivanja onog što će se ostvariti. Onda smo se sami odrekli nekih prihoda, recimo zakup poslovnog prostora onih koji su u okviru grada da bi pomogli njihovo poslovanje u periodu epidemije, a drugi deo prihoda nam je uskraćen, tj odložen odlukom Republike, a to je ustupljeni prihod poreza na zarade koji je deo reprogramirano poreznim obveznicima koji će tek stizati u narednom periodu. Tako da je to značajan deo prihoda na koje nismo mogli da računamo u 2020. Pored toga, nijedan dan kašnjenja, naknade su stizale u dan, nemamo nijednu prinudnu naplatu, godinu smo završili sa suficitom.“

Prema rečima Duška Šaroškovića, načelnika Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj, budžet za 2020. godinu karakteriše stanje iz godine koja nas je sve iznenadila, i koja je imala izuzetne rizike za rad javnih finansija.

Možda Vam se svidi i