USVOJEN NOVI ZAKON, KAZNE I DO MILION DINARA Komunalna milicija dobila ovlašćenje da meri i kontroliše buku

Od strane Ozon
3 komentari

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini kojim se prenose ovlašćenja za merenje i kontrolu buke u ugostiteljskim objektima na komunalnu miliciju.

Novim zakonom će svaki komunalni milicionar biti ovlašćen da reaguje na licu mesta, jer će imati taj uređaj za merenje nivoa buke, takozvani fonometar, i moći će da upozorava, ali i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad objekta.

Zakon o zaštiti od buke predviđa uspostavljanje jedinstvenog sistema i utvrđivanje mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama.

Novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar kazniće za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ukoliko ponovi prekršaj kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je u raspravi da se zakon usklađuje sa direktovom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni i upravljanja bukom u životnoj sredini.

Ona je dodala da je zakonom preciznije definisano šta je buka u životnoj sredini, te da je prosirenja lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu straetških karata buke i akcionih planova.

Možda Vam se svidi i

3 komentari

Jovana 08.10.2021. - 6:32 am

Smeta mutika..a sta cemo sa bukom koje prave otapdi..kojih ima tei u ulici 1.Novembra..kada istovaraju gvozdje iz kamiona..a da ne pricamo o paljenju kabla i ostalom..?

Mj 08.10.2021. - 11:56 am

Kakovas bre nije sramota više ugostiteljisu ugušeni svakako šta vi hoćete više .Najboljebi bilo da svi stavimo ključ u bravu jer svakako nećemo moći da ovo izdrzimo.Neznam dalise pitate kolikoće ovaj narod da trpi sve ovo.

slobodan 14.10.2021. - 3:39 pm

super , a ko će da meri nivo gluposti u našem društvu

Komentari su zatvoreni.