Uspešni mladi Mitrovčani: Stefan Mančić čuvar tradicionalne muzike

Od strane Ozon
0 komentar

Stefan Mančić, jedan je od mladih Mitrovčana koji uspešno predstavlja i grad Sremsku Mitrovicu, jer njegov početak rada i današnjeg uspeha, duboko je utemeljen u baš ovom gradu.

Stefan je rodjen 1993 godine u Sremskoj Mitrovici, i kako sam kaže, osim ljubavi prema muzici i folkloru, za ono što je on danas, zaslužni su i njegovi mentori iz M.Š “Petar Krančević” iz Sremske Mitrovice.

Stefan je srednju muzičku školu završio u Sremskoj Mitrovici 2012. godine na odseku za harmoniku u klasi prof.Milorada Šaponje. Masterirao na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu 2019. godine, na Katedri za etnomuzikologiju pod mentorstvom dr Mirjane Zakic. Osvajač 2 srebrne, 1 bronzane i 1 zlatne plakete sa Etno akademskim orkestrom na Evropskoj smotri srpskog folklora.

Stefan Mančić vodi rad i koordinira, već nekoliko godina uspešnim , Etno – akademskim orkestrom.

Etno – akademski orkestar osnovan je 2016. godine, na inicijativu grupe studenata etnomuzikologije, Katedre za etnomuzikologiju FMU u Beogradu. Pored etnomuzikologa, članovi ovog orkestra su takođe diplomirani instrumentalisti na različitim instrumentima. Orkestar broji 14 članova.

U poslednje četiri godine EAO ostvaruje veoma uspešnu saradnju sa Ansamblom narodnih igara i pesama Kosova i Metohije ,,Venac“ iz Gračanice, na koju je posebno ponosan. Pored toga, orkestar je angažovan kao stručno – tehnička podrška u okviru protokola o saradnji sa JP ,,Pošta Srbije“, za potrebe KUD-a ,,Đoka Pavlović“ , pri Pošti. Pored navedenih institucija orkestar povremeno ostvaruje saradnju sa Ministarstvom pravde i Udruženjem za odbranu ćirilice ,,Dobrica Erić“. Orkestar je nastupio i na međunarodnoj konferenciji Ministarstva pravde i Evropske unije u Narodnom muzeju, i kao prvi orkestar ovog tipa u Vili ,,Mir“ istim povodom. Takođe, orkestar je redovan učesnik Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu  u pratnji najkvalitetnijih ansambala Slovenije i Nemačke i može se pohvaliti sa osvojenim 1 zlatnom, 2 srebrne i 1 bronzane plakete na ESSF dijaspore i Srba u regionu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura je neograničena- Osnaživanje Mitrovačke umetničke scene” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i