Upozorenja Voda Srpske: I dalje postoji mogućnost BUJIČNIH POPLAVA u slivovima reka Drine i Bosne

Od strane Ozon
0 komentar

Na osnovu najnovijih rezultata prognoznih modela, zbog obilnih padavina na području Republike Srpske u naredna 48 časa i dalje postoji opasnost pojave bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem delu sliva reke Drine, saopšteno je iz Voda Srpske.

Očekuje se i porast vodostaja same reke Drine.

– Neophodan je pojačan oprez u slivu reke Drine u cilju zaštite građana i imovine od poplave – ističe se u saopštenju.

Očekuje se i veći porast vodostaja reke Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava.

– S obzirom na trenutne niske vodostaje reke Bosne i njenih pritoka u donjim delovima sliva, očekuje se da će korita moći da prihvate nadolazeće količine vode bez izlivanja. Ipak, sugeriše se dodatni oprez i u slivu reke Bosne – navodi se u saopštenju.

U narednih 48 sati očekuje se i porast vodostaja reka Une i Sane bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava na svim prognoznim lokacijama, izuzev hidrološke stanice Kostajnica gde postoji mogućnost dostizanja nivoa pripremnog stanja ali bez daljeg rasta.

– Na reci Savi očekuje se porast vodosataja ali bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji. Porast vodostaja očekuje se i na reci Vrbas, bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji – dodaje se u saopštenju.

U proteklih 24 časa obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

– Najteža situacija je na području opštine Istočna Ilidža gdje su reka Željeznica i Kasindolska reka izlile na više lokacija i izazvale odrone zemljišta. Reka Željeznica i njene pritoke izlile su i na području opštine Trnovo. Na području opštine Foča, u mjestu Miljevina izlila je reka Bistrica, a na području opštine Pale zabeležen je veliki porast vodostaja Paljanske i Mokranjske Miljacke, Prače, Repašnice i ostalih vodotoka – naglasili su iz Voda Srpske.

S obzirom na najavljeni nastavak padavina tokom narednih dana, potreban je oprez u svim delovima Republike Srpske, posebno u područjima u blizini bujičnih vodotoka, prenosi RTRS.

Izvor: srpskainfo.com

Foto: Printscreen Twitter

Možda Vam se svidi i