UKIDANJE MERA OD GRADA DO GRADA

Od strane Ozon
0 komentar

Najnovije brojke o vakcinaciji pokazale su da je procenat vakcinisanih različit od grada do grada i od regiona do regiona, a najbolaj situacija je u glavnom gradu, dok pojedine opštine i regioni imaju jako mali procenat vakcinisanih.

Koji regioni bi mogli biti „nagrađeni“?

Prema najnovijim zvaničnim podacima Kancelarije za IT i eUpravu, Beograd ubedljivo prednjači po procentu vakcinisanih punoletnih građana pošto je u prestonici više od 40 odsto cepljenih.

Šta više, čak čak devet opština glavnog grada u top 10 opština u Srbiji sa najvećim procentom vakcinisanih. Zbog toga se sve glasnije mogu čuti predlozi da bi korona mere najpre trebalo popustiti u Beogradu pošto se pokazalo da su stanovnici prestonice najodgovorniji u borbi protiv korone. Nije reč samo o Beogradu nego i o Užicu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Nišu, zlatiborskom regionu, Šumadiji, gde je imunizovano više od trećine građana.

Relaksiranje kada se pređe 60 odsto“

Epidemilog Tomislav Radulović ističe za da će relaksiranje mera u Beogradu biti moguće kada procenat vakcinisanih pređe 60 odsto.

-Ako smo trenutno na 40 odsto vakcinisanih u prestonici potrebno je da se još 20 procenata imunizuje d abismo na osnovu toga mogli da razmišljamo o popuštanju mera. Lično, ne verujem da će se to dogodite pre druge polovine maja – ocenjuje Radulović.

Kako kaže, sa popuštanjem mera treba biti veoma oprezan.

-Nažalost, ima mnogo ljudi koji sede u baštama kafića i restorana i ne nose maske. Ima i ugostitelja koji zastakljene prostorije predstavljaju kao bašte pa ni tu niko ne nosi maske iako se praktično radi o zatvorenom objektu. Ne treba zaboraviti da i dalje imamo svakog dana oko 2.500 zaraženih od kojih u Beogradu oko 600-700. To je i dalje ogromna brojka – upozorava Radulović.

Slično ukidanje već postoji u mnogim zemljama

Sprovođenje i relaksiranje protivepidemioloških mera po regionima i gradovima već postoji u pojedinim državama u zapadnoj Evropi. Recimo, u Grčkoj u crvenoj korona zoni su Solun, Atina i Halkidiki gde su rigoroznije protivepidemiološke mere u odnosu na ostale delove zemlje što znači da svi regioni u ovoj državi nemaju iste zabrane zbog pandemije.

Španija je u tom pogledu otišla i korak dalje pa tako ima različite korona mere od pokrajine do pokrajine, od grada do grada čak i po opštinama u Madridu u zavisnosti od epidemiološke situacije. 

Treba podsetiti, da su još tokom prvog talasa pre više od godinu dana, postojali predlozi da se izoluju centralne opštine u Beogradu i zabrani kretanje između opština zbog rasta broja zaraženih, ali se, ipak, od toga odustalo jer je takva mera bila teško ostvartiva.

Blic

Možda Vam se svidi i