U ponedeljak odluka o datumu vakcinacije „sputnjikom“

Od strane Ozon
0 komentar

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će u ponedeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti doneta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija „sputnjik“ vakcinom.

Đerlek je rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga i ostali zdravstveni radnici.

„Podelili smo zdravstveni sistem u sedam grupa, i prvo će to biti zdravstveni radnici u jedinicama intenzivne nege, slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje kovid -19, zatim jedinice intenizvne nege u non kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja“, rekao je Đerlek za Tanjug.

Očekuje 4. ili 5. januara još 20.000 doza Fajzerove vakcine, ukupno 78.000 u januaru.

„U januaru očekujemo i velike količine ‘sputnjik’ vakcine i kineske ‘Sinofarm‘ vakcine u drugoj polovini meseca“, rekao je Đerlek.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da bude partner „Bionteka“ za proizvodnju RNK vakcina, s obzirom da je šef tog farmaceutskog koncerna rekao da oni pokušavaju da pridobiju nove partnere koji bi za njih proizvodili, Đerlek je kazao da je cela situacija sa koronavirusom pokazala koliko je Torlak bitan.

„Država će sigurno u narednim mesecima i godinama ulagati u Torlak. Cilj nam je da ga osposobimo i da uložimo sredstva, da li će to biti samo naša sredstva ili kroz neki konzorcijum sa inostranom firmom, svejedno, ali bilo bi izuzetno značajno da Srbija ima svoju instituciju koja će proizvoditi vakcine“, rekao je Đerlek.

Možda Vam se svidi i