U avgustu prvi ugovori sa građanima za zamenu stolarije

Od strane Ozon
0 komentar

Prvi ugovori o zameni vrata i prozora, spoljnoj izolaciji kuća i stambenih zajednica, biće sa građanima potpisani u avgustu. rekao je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Grad Sremska Mitrovica konkurisao je za sredstva u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Posle potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, što će biti ove nedelje, lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva.


– Jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi prema zainteresovanim građanima. Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50%, a drugu polovinu plaćaju građani, što je za prosečan stan oko 50 hiljada dinara – poručio je državni sekretar.

On je rekao da su, donošenjem seta zakona iz oblasti rudarstva i energetike stvoreni uslovi za realizaciju projekta kojim će se smanjiti potrošnja električne i toplotne energije, navodi se u saopštenju ministarstva.
Zakonom o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti predviđeno je formiranje Uprave za energetsku efikasnost, preko koje će se obezbediti i dodatna sredstva za finansiranje projekta, kazao je Lakićević.
Građani treba, tvrdi, kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, da odaberu jednu i onda se prijavljuju opštini.
– Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program. Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara. Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali. Očekujemo da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu, rekao je Lakićević.
On je dodao da će Ministarstvo i Uprava, koja će biti formirana tokom jula, pružiti svim lokalnim samoupravama neophodnu pomoć u realizaciji projekta.

eKapija

Možda Vam se svidi i