TROJE TINEJDŽERA PREMINULO OD KORONE U SRBIJI

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab danas odlučuje o jesenjem raspustu za školarce. Šta je predlog Ministarstva prosvete, šta je najbolje za đake i nastavnike i kako će propušteno biti nadoknađeno, pitanja su na koja je ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 odgovarao ministar Branko Ružić.

Predlog o produženju raspusta proizašao je iz onoga na šta je ukazivao medicinski deo Kriznog štaba sa kojim se slažemo – kazao je Ružić u „Uranku“ i dodao: Veoma je važno da naglasim da virus ne dolazi iz škola nego spolja.

„Situacija nije alarmantna. Brojke pokazuju nepun jedan procenat zaražene dece. Broj obolelih je do sada 5.000, a među nastavnim kadrom procenat zaraženih je 1,2 ili 1,3 odsto. Nemamo bojazan da takvo stanje može da ugrozi zdravlje nacije – kazao je ministar .“ Sve je više prijema kod pedijatara, to je tačno, ali ovo je period i sezonskog gripa i drugih virusa. Imali smo fatalnih ishoda, troje tinejdžera preminulo je od korona virusa. To je alarm koji treba da ukaže na potrebu da dođemo do svesti o individualnoj odgovornosti i solidarnosti prema drugima, da se što više građana vakciniše i da dođemo na „zelenu granu“.

Ružić je kazao da je nastavni kadar vakcinisan u procentu od oko 51,5 odsto što je slično kao i u opštoj populaciji.

Na fakultetima imamo više od 62 odsto vakcinisanih. Problem je sa našim mentalitetom. Imamo antivaksersku agresiju, a mediji nose deo odgovornosti jer daju prostor takvim idejama. Vakcina je jedini izlaz iz ove situacije, ona je civilizacijska tekovina.

Kako je istakao ministar Ružić, na današnjoj sednici Kriznog štaba neće se razgovarati o uvođenju kovid propusnica za nastavnike, jer to „nije moguće“. Na pitanje Jovane Joksimović kako će đaci nadoknaditi časove zbog produženja jesenjeg raspusta, Ružić je kazao:

Nadoknađivaće se po ustaljenom modelu, radnim subotama ili dodatnim časovima. Ne znamo kako će se u narednim mesecima odvijati sistuacija pa o zimskom raspustu još nije bilo reči. Krajnja mera može biti produženje školske godine, ali mislim da do toga neće doći – kazao je Ružić i dodao:

„Za đake bi bilo najbolje da korone nema, ali je ima i zato je važno da se striktno poštuju epidemiološke mere i da đaci nastavu pohađaju u školama“.

Ružić je kazao i da se u šest lokalnih samouprava nastava u srednjim školama odvija po kombinovanom modelu kako se ne bi prekidao proces sticanja znanja.

„Jasni su protokoli u obrazovnim ustanovama, kao i pravila i uputstva. Mi sprovodimo nadzor, proveravamo šta se od mera poštuje, a šta ne. Mi u Srbiji imamo više od 1.800 osnovnih i srednjih škola i više od 3.000 školskih objekata“.

Odgovornost je na direktorima. Naša ideja nije da kažnjavamo već da ispravljamo probleme i propuste.

Blic

Možda Vam se svidi i