Svetski dan turističkih vodiča “ Ugradite sebe u istoriju bogatog grada”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Turistički vodiči Sremske Mitrovice u saradnji sa hotelom Srem i ove godine obeležili su Svetski dan turističkih vodiča.

Oni su kao i prethodnih godina, organizovali besplatnu, promotivnu vožnju po Sremskoj Mitrovici.
“ Na dan 21. februar obeležava se Dan turističkih vodiča, u organizaciji Unotravela i Hotela Srem organizovano je panoramno obilaženje grada Sremska Mitrovica u pratnji vodiča, Mitrovica je bogata po tom pitanju, imamo desetak turističkih vodiča, na našem prostoru ima šta da se vidi, od Fruške Gore, od Zasavice preko manastira… ugostili smo na ovaj dan oko trideset ljudi, poslužili ih našom kapedonskom, domaćom rakijom, domaćom lepinjom i završavamo u muzeju u Hotelu Srem, rekao je direktor Hotela Srem Dušan Sudarević.

“Danas je Svetski dan turističkih vodiča koji je svetska organizacija Ujedinjenih nacija ustanovila još daleke 1990 godine. Danas beležimo jedan mali jubilej od 30 godina i svake godine vodiči širom Srbije nastoje da se priključe tom prazniku i da svojim putnicima, turistima, sugradjanima, poklone besplatna razgledanja grada, da li to bilo pešačke ili autobuske ture, seminari, predavanja, edukacije, mi u Sremskoj Mitrovici na jedan radni način obeležavamo ovaj dan. Ne zaboravite da Mitrovica ima 10 licenciranih turističkih vodiča koji govore čak 5 jezika i mi možemo da ugostimo svakoga sa ove planete. Sve vas pozivamo, volite svoj grad, šetajte svojim gradom i ugradite i vi deo sebe u istoriju ovog grada, rekao je Milan Janošević, turistički vodič iz Sremske Mitrovice

Svetski dan turističkih vodiča je uspostavljen 1990. i od tada se proslavlja svake godine. Te, sada već davne godine je u njegovom obeležavanju učestvovalo 15 zemalja, dok je 2011. godine proslavljen u više od 50 država širom sveta. Na taj dan turistički vodiči su uključeni u različita dešavanja a najčešće je to vođenje tura za osobe sa posebnim potrebama, decu, partnere iz turističke industrije i sve ostale svoje sugrađane. Dešavanja uključuju i razne seminare i predavanja za lokalne turističke vodiče čime oni usavršavaju svoje teorijsko znanje, ali i veštine i tehnike vođenja. Svi ti događaji su od velikog značaja za posao turističkih vodiča jer se na taj način privlači pažnja lokalnih vlasti, sugrađana i medija na kvalitet i značaj ove profesije. Svake godine svesnost raste a povećava se i doprinos regionalnih i nacionalnih vlasti, kako profesiji u opšte, tako i proslavljanju dana turističkih vodiča.

Turistički vodiči u Srbiji se već više godina unazad obeležava 21. februar – Svetski dan turističkih vodiča uz organizovanje više različitih besplatnih razgledanja gradova.

 BONUS VIDEO Izložbena postavka „Zapečaćene sudbine“

Ova postavka otkriće vam ulogu Kazneno – popravnog zavoda u periodu između dva svetska rata, ali i otkriti nešto više o stradanju Srba u tom periodu.

Postavka je urađena na osnovu dokumentovanih podataka. Ideja je da se prikaže mitrovačka kazniona kao deo jednog istorijskog vihora koji je prohujao kroz Sremsku Mitrovicu, istorijskog giganta od samog osnivanja kaznione 1895. godine sa svim svojim specifičnostima.

U Muzeju se mogu videti i originalni gvozdeni krevet iz Mladićke zgrade, kasnije čuvenog Trećeg paviljona, koja je najpre bila kaznionica za maloletnike, a potom su u njoj mahom bili politički osuđenici. Tu su i simulacije obične ćelije i samice, kao i točak za mučenje iz doba Karađorđa.

Posetioci mogu videti i originalne bukagije, vešala, i crni cilindar, bele rukavice i pismo sudu za naplatu usluga, koje je iza sebe ostavio državni dželat, Rom češkog porekla Karel Dragutin Hart.You may also like