Eksperimentalni lek za lečenje korone, koji je razvila kompanije „Fajzer“, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su ispitivanja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je za RTS da je upravo potpisan ugovor sa predstavnicima te kompanije o distribuciji tog leka Srbiji.

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban korona virusu da bi se umnožavao. Kao rezultat toga smanjuje se i smrtnost i hospitalizacija.

„Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa ‘Fajzerom’ i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija“, rekao je ministar zdravlja. Navodi da je ipak, vakcina i dalje primarno oružje u borbi sa virusom. „Mi se ne borimo za to da dođemo u fazu da se neko razboli pa da bi se lečio  već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek“, rekao je Lončar.

Možda Vam se svidi i