Stiže LEDENA NEDELJA

Od strane Ozon
0 komentar

Meteorolozi najavljuju da za vikend u naše krajeve stiže veoma hladan talas, pa ćemo od petka 15. januara u narednih pet dana imati veoma niske temperature, non-stop ispod nule, čak i u najtoplijem delu dana.

Naš uvaženi meteorolog Đorđe Đurić je potvrdio da nas krajem ove sedmice očekuju izuzetno hladni dani. On navodi i da se sneg u Srbiji povremeno očekuje do četvrtka, ali ne i značajnije povećanje snežnog pokrivača.

– Krajem ove sedmice očekuje se stabilnije i uglavnom suvo vreme, a usled priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka, narednog vikenda očekuju se i ledeni dani. Minimalna jutarnja temperatura biće i ispod -10 stepeni, a maksimalne dnevne neće preći nula stepeni i ostaće u blagom minusu – kaže Đurić.

Ovo “ledeno doba” koje bi prema prognozama trebalo da počne oko 15-16. januara, najavio je na svom Fejsbuk profilu i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meteorologiju.

Od 16. do 19. januara sledi period suvog, ali veoma hladnog vremena uz dnevni mraz i minimume do -20 stepeni na planinama – napisao je Čubrilo.

– Noćni minimumi će biti jako, ponegde i ekstremno niski i u nizijama će se uglavnom kretati od -6 do -14 stepeni Celzijusa, dok bi na planinama bili i do -20 stepeni, posebno u nedelju i ponedeljak uveče kada vetar stane.


Oko 19. januara nad nama će se nalazit hladan anticiklon, jutra će i dalje biti ekstremno hladna ponegde uz maglu, ali će dnevni mraz malo popustiti pa će maksimumi ponegde, pre svega na zapadu regiona, sredinom dana biti do tri stepena u plusu.

I na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) se navodi da nas veoma hladno vreme očekuje od petka 15. do srede 20. januara.

– Od 15. do 20.januara uslediće uglavnom suvo, ali veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom u većini mesta ispod nula stepeni – stoji u upozorenju RHMZ-a, sa napomenom da su to ledeni dani (ledeni dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha manjom od 0 stepeni)

Možda Vam se svidi i