Stefanović obišao 1. brigadu Kopnene vojske u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
1 komentar

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je jedinicu 1. brigade Kopnene vojske u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Nakon obilaska, ministar je izjavio da ga uvežbanost naših posada uverava da Prva brigada i celokupna Kopnena vojska na najozbiljniji način uzimaju u obzir da treba da budu najefikasnija vojna sila u ovom delu Evrope.Stefanović obišao 1. brigadu Kopnene vojske u Sremskoj MitroviciStefanović obišao 1. brigadu Kopnene vojske u Sremskoj Mitrovici

Stefanović je istakao značaj modernizacije višecevnog lansera raketa „Oganj“ M-17 kojim je naoružan 13. divizion SVLR, a koji je proizvod, kako kaže, domaće pameti.

Reč je o sredstvu koje spolja liči na ono koje je nasleđeno iz vremena JNA, ali je daleko efikasnije jer je u stanju da, umesto za 20 minuta, ostvari dejstvo po cilju za samo tri minuta, odnosno da izvrši dva gađanja za sedam minuta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Imali smo prilike da vidimo šta znači dobro obučena posada, dobra komanda i, naravno, opremanje, uz oslanjanje na naše resurse, na našu domaću pamet i na sredstva koja pravimo u našoj zemlji“, rekao je Stefanović.

Nakon prikaza dela obuke 15. tenkovskog i 16. mehanizovanog bataljona, ministar odbrane je podsetio da su naši tenkisti na međunarodnom Tenkovskom biatlonu u Rusiji ove godine ušli u polufinale i ocenio da je to izuzetan uspeh.

„Uzimajući u obzir koliko je oštra i teška konkurencija to mnogo govori o njihovim sposobnostima“, dodao je Stefanović.

Prema njegovim rečima naša vojska će nastaviti da se modernizuje i naveo da je plan da se uloži još sredstava koja su, kaže, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i odobrena.

„Hoćemo da se i na taj način zahvalimo ljudima iz Vojske koji su posvetili svoj život Srbiji time što ćemo uložiti u njih, u njihovo opremanje, u nove uniforme i u novu opremu. Drago mi je da sam danas mogao da razgovaram sa svakim vojnikom i da mi zaista kažu iz prve ruke šta je to što oni očekuju“, kazao je ministar.

Dodao je da je važno da pored opreme, tehnike i unapređenja objekata, svaki pripadnik Vojske bude zadovoljan brigom o njemu.

Sa ministrom Stefanovićem, prilikom današnjeg obilaska, bili su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i pukovnik Dragan Radaković, načelnik štaba Prve brigade Kopnene Vojske.

Pripadnici 13. diviziona samohodnih višecevnih lansera raketa su prikazali rad posluge SVLRD Oganj M-17 prilikom izvršenja posrednog gađanja, dok su pripadnici 15. tenkovskog bataljona predstavili rad posade tenka M-84 u različitim taktičkim situacijama.

Ministru Stefanoviću predstavljen je i segment rada na trenažeru za obuku nišandžije i sistem za obuku u nišanjenju i gađanju na tenku M-84.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

fuuuj 23.12.2021. - 7:50 pm

Nadam se da je ministar doneo „vojnoj sili“ cerade na poklon da bar prekriju onu najnoviju tehniku od pre 40 godina da ne kisne

Komentari su zatvoreni.