Šta treba proveriti na automobilu kad stigne jesen

Od strane Ozon
0 komentar

Uz česte kiše, manjak dvenvog svetla u generalno zahtevnije uslove u saobraćaju, i naizgled manji nedostaci mogu da zagorčaju život vozaču.

Letnji meseci su razdoblje u kome vozači obično prevaljuju najviše kilometara tokom godine. To je sezona godišnjih odmora, a tada se i oni inače neskloni maratonskim vožnjama odlučuju na dalja putovanja.

Upravo zato baš tada često dolazi do „zamora materijala“, pa je početkom jeseni pametno obaviti kontrolni servisni pregled i proveriti stanje najvažnijih delova automobila – kočnica, ogibljenja, motora, guma… Čak i ako vas uskoro ne očekuje odlazak na tehnički pregled.

U hladnijem delu godine česte su kiše i magla, manje je dnevnog svetla i uslovi za vožnju su generalni zahtevniji, čime i naizgled manji tehnički nedostaci mogu predstavljati ozbiljan bezbednosni rizik.

Možda najbolji primer za to su metlice brisača. Na prvi pogled se njihova dotrajalost i slabije funkcionisanje mogu učiniti manje važnima, ali ukoliko iznenada dođe do jačeg pljuska, vozač zbog njih lako može prevideti druga vozila, ili pešake.

Sa druge strane, postoji niz nedostataka koji dolaze do izražaja tek sa pojavom hladnijeg vremena, koji nužno ne moraju da utiču na bezbednost, ali mogu ozbiljno zagorčati život vozaču. Na primer, neispravan akumulator.

Pri nižim temperaturama izdržljivost akumulatora drastično pada, pa se vlasnicima onih starijih od pet godina može dogoditi da u jednom trenutku više ne mogu pokrenuti vozilo.

Često do toga dođe u najgorem trenutku.

Takođe, jedna od stvari koju svakako treba proveriti nakon leta jeste rashladna tečnosti, naročito ako nije menjana duže od tri godine.

Neadekvatan nivo otpornosti tečnosti na niske temperature može dovesti do velikih i skupih oštećenja motora.

Izvor: srbijadanas.com

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik