Šta kažu u “građarama”? Koliko je poskupeo građevinski materijal?

Od strane Ozon
0 komentar

Cene građevinskih materijala  poskupele su u poslednja  tri meseca. Za razliku od prošle godine kada su, cene građevinskog repromaterijala mirovale ili čak išle naniže, u poslednja tri meseca ove godine beleže se značajna poskupljenja.

Građevinski materijal je, naime, značajno poskupeo, za pojedine proizvode cena se čak udvostručila, a na stovarištima na pitanje šta je sve poskupelo odgovaraju konstatacijom: „Lakše nam je da nabrojimo šta nije“.

Šta je poskupelo, kolika je bila cena pre a koja je cena danas? Kakvi su problemi ljudi koji dolaze? Kakvi su tvoji lični problemi vezano za ovo poskupljenje?

  • Naše probleme, ne znam kako bih opisao, mi plaćamo više i automatski moramo da prodajemo više. Cena skoro svakog materijala je otišla gore, jedino što je neznatno skočilo jeste cement, najviše je u ceni skočilo gvožđe. građa je skočila za trećinu cene.

– Narod kaže da je sve skočilo za 200%?

  • Nije baš za 200, ali gvožđe je skočilo za jedno 100%, sa 90-100, na 180-190, građa je sa cene od 26.000-27.000 skočila na 37.000-38.000 dinara, puna opeka cige je poskupela i to je to u suštini.

Kakva je bila prodaja pre poskupljenja i sad? Kako narod reaguje?

  • Reaguju čudno ali plate, jer kome treba on mora da kupi to i da završi svoj posao. Narod kupuje isto ko i pre, sitno da bi nešto sredili u kući, ko kupuje na veliko traži neke druge dogovore.

Kako je sve poskupelo, i vaša nabavna cena je poskupela, kako se snalazite i kako ste reagovali na to poskupljenje?

  • Mislili smo da nećemo prodati ništa, ne ide sjajno ali prodaja ide prosečno. Teško dolazimo do radnika, a radnik treba da bude na prvom mestu i treba da se isplati.

Kad se desilo psokupljenje i kako ste funkcionisali tokom zatvaranja?

  • Malo je bolje, krenulo je, za vreme korona nismo radili uopšte. Bili smo na nuli, bila je zima, tako da je bilo slabo. Poskupljenje je krenulo naglo, nismo se tome nadali, pre neka dva do tri meseca je to sve počelo. Bilo je nestašice, zašto ja to ne znam, teško dolazimo do građe.

Ko je prošle godine, kada se ceo svet „hvatao u koštac“ sa pandemijom, odlučio da ipak ne odlaže planirane građevinske radove – bilo da je reč o građanima koji renoviraju ili grade kuću i okućnicu ili velikim investitorima koji podižu višespratnice – uštedeo je značajna sredstva.

Dok oni koji planiraju adaptaciju ili gradnju suočavaju se sa poskupljenjem.

Poskupeli su i drvni proizvodi.

Proizvodi od drveta skuplji su za 50 odsto pa naviše, daske, grede, letve, fosne…

Svi proizvodi od metala su takođe skuplji.

U zavisnosti od artikla, poskupeli su od 60 do 90 odsto, odnosno u proseku oko 70, 80 odsto. To su sve vrste betonskog  gvožđa, armaturne mreže, žice…

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (indeksi tržišnih cena roba), cene metala na svetskom tržištu su za godinu dana značajno porasle. Tako je ruda gvožđa u aprilu 2021. skuplja za 112,8 odsto u odnosu na april 2020. – više nego duplo. Bakar je skuplji za nepunih 84 odsto, a  aluminijum za 59 odsto…

Možda Vam se svidi i