Šta je bolje – elektronska ili „prava“ ručna kočnica?

Od strane Ozon
0 komentar

Prema poslednjem istraživanju, čak 83% odsto novih automobila nudi se isključivo sa elektronskom parkirnom kočnicom, dok je manje od petine, tačnije 17% i dalje dostupno sa tradicionalnom ručnom kočnicom. Ovo su rezultati istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji, a u tekstu pročitajte koji novi modeli i dalje nude „pravu“ ručnu.

Pre dve godine je 30% novih automobila imalo tradicionalnu ručnu kočnicu, da bi taj udeo prošle godine bio smanjen na 24%, a ove godine iznosi svega 17%. Dakle, sasvim je jasno da je elektronska ručna kočnica postala novi standard industrije.

Ovo je tek treća godina u kojoj se vrši istraživanje na ovu temu, ali je sasvim jasno da tradicionalne ručne kočnice sve brže nestaju iz modernih automobila.

Brojni popularni modeli kao što su Opel Corsa,Seat Leon i BMW Serije 4 su tokom prošle godine ostali bez tradicionalne ručne kočnice.

Istraživanje pokazuje da brojni proizvođači automobila kao što su VolvoAlfa RomeoJaguarPorsche i Mercedes u svim svojim modelima nude isključivo elektronsku ručnu kočnicu.

Jedan od faktora takođe je i sve veći broj električnih i elektrifikovanih automobila, koji uglavnom koriste elektronsku ručnu kočnicu, tako da će u bliskoj budućnosti biti sve manje automobila koji imaju tradicionalnu ručnu kočnicu.

Tokom ove godine u Velikoj Britaniji je zabeležen rast prodaje električnih i hibridnih automobila od čak 86 procenata u poređenju sa 2020. Kako je ova država rešila da od 2030. u potpunosti pređe na električne automobile, sasvim je jasno da će pored benzinaca i dizelaša tu biti kraj i za tradicionalne ručne kočnice.

Izvor: nova.rs

Možda Vam se svidi i