Sremska Mitrovica: Vakcinacija u Domovima zdravlja

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je 75 doza Fajzerove vakcine protiv virusa korona iskorišćeno za imunizaciju zdravstvenih radnika Doma zdravlja, u drugoj zdravstvenoj stanici, ove ustanove. Direktorica Doma zdravlja Miroslava Ševo primila je prvu vakcinu.

U drugoj zdravstvenoj stanici danas je počela vakcinacija zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici , a vakcinu je primio i dr Adil Elhag.

“Danas sam došao da primim vakcinu protiv COVID-19 infekcije u cilju sprečavanja pojave infekcije kod sebe ali i smanjenje mogućnosti infekcije ljudi oko mene. Što se tiče vakcine ja sam uvek za vakcinu, jer vakcina je u istoriji čovečanstva dokazala da su mnoge bolesti eradicirane kao što je variola vera, a neke bolesti možemo pronaći samo u literaturi, kao što je tetanus, dečija paraliza, veliki kašalj…vakcina predstavlja medicinsko sredstvo u primarnoj prevenciji odnosno u sprečavanju nastanka bolesti. Kao i svako medicinsko sredstvo ona ima željene i neželjene efekte, a na vagi koristi i štete mnogo veća je koristi,” rekao je doktor Adil Elhag.
U 10 sati počela je vakcinacija zdravstvenih radnika protiv kovida i u Domovima zdravlja Sremska Mitrovica, ističe dr. Adil Elhag

U prvoj turi biće vakcinisano 75 zdravstvenih radnika, a među prvima je, kaže, i on primio Fajzerovu vakcinu.

Danas je vakcinisano 75 zdravstvenih radnika, to su radnici koji nisu oboleli, dosta zdravstvenih radnika ima koji su oboleli i koji imaju neku kontra idikaciju, na primer kao što je autoimuna bolest, karcinom itd. U toku dana će svi biti vakcinisani a kada se završi vakcinacija zdravstvenih radnika nastaviće se vakcinacija medju gradjanstvom. Za to je u gradu već spremno pet punktova, dodao je dr. Elhag.

“U odnosu na prethodni period, epidemiološka situacija je nešto povoljnija u odnosu na ranije, medjutim i dalje nema mesta nekom velikom optimizmu.” rekla je dr. Jasmina Jandrić Kočić, i dodala da moli gradjanstvo da poštuju mere.
– Ono što nam je dalo bitan vetar u ledja, dobili smo vakcine kao jedinu specifičnu odbranu od epidemije. Prošle nedelje počela je vakcinacija u planu koje je izradilo Ministarstvo Zdravlja, Krizni štab i Institut “Batut” , najpre zaposlenih i korisnika Domova za stare, zatim je obavljena vakcinacija u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, tačnije u Kovid delu a ove nedelje u toku je vakcinacija zdravstvenih radnika u Domovima zdravlja.

Interesovanje za vakcinaciju je veće nego što smo očekivali, za zdravstvene radnike je sasvim logično da one osobe koje su videle i koje rade sa kovid pacijentima imaju potrebu da se zaštite, sebe i svoje porodice i svoje pacijente na taj način a i gradjanstvo je shvatilo da ova bolest nije laka, ima više kliničkih vidova i da je jako bitno zaštiti sebe, svoju porodicu, a i javnost, dodala je Jandrić Kočić iz ZZJZ Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i