Sremska Mitrovica: Utvrđene cene kvadrata za porez

Od strane Ozon
0 komentar

Mitrovačka skupština danas je donela Odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu.

Skupština grada prihvatila je Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za iduću, 2022. godinu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

“Nekih promena što se tiče diskrecionog prava Skupštine uprave, nema. Ovo je usvajanje samo prosečne tržišne cene nepokretnosti na teritoriji grada za odgovarajuće zone za osnov obračuna poreza na imovinu u 2022. godini. Do nje se dolazi matematičkim prosekom svih prometa koji su bili u periodu od januara do septembra ove godine“, rekao je načelnik uprave za buddžet Duško Šarošković. „Mi već drugu godinu za redom više i ne zaokružujemo te cifre, već ono što pokaže matematika mi tako primenimo“.

Zakonom o porezima na imovinu, određeno je da se prosečna cena kvadratnog metra odgovarajuće nepokretnosti utvrđuje tako što se izračunava matematički prosek cene kvadrata iz minimum tri prometa u zoni za koju se utvrđuje u periodu od prvih devet meseci godine koja prethodi godini za koju se obavlja utvrđivanje.

Šarošković dodaje da je to tendencija u 2021. godini a što će se osetiti u 2022 kada se bude primenjivalo. “ Sa cenama vraćamo na 2019. godinu odnosno sa cenama koje su primenjivane u 2020. godini. U 2021 cene su u nekim kategorijama bile nešto niže što je bila smanjena aktivnost na prometu zbog svih ovih okolnosti ali poredimo sadašnje cene i utvdjene pre dve tri godine oni se malo razlikuju, takoreći nikako.”

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu a primenjuje se od 1. januara 2022. godine.

Možda Vam se svidi i