Sprečen pokušaj prodaje slike u Švajcerskoj. Slika čuvenog slikara Vlaha Bukovca – Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima

Od strane Ozon
0 komentar

Sprečena prodaja slike Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. čuvenog slikara Vlaha Bukovca

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Muzej Vojvodine sa radošću su primili vest da su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švajcarska policija uspešno sprečili prodaju slike Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. čuvenog slikara Vlaha Bukovca.

Ova značajna slika predstavlja delo koje je Bukovac uradio prema porudžbini povodom 40-godišnjice Sabora, a na osnovu starije litografije. Pomenuta litografija urađena je prema originalnoj fotografiji Sabora, koju je izradio novosadski fotografa Stefan Vulpe. Na slici je predstavljen crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić, održan na Blagovesti 1861. godine.

Blagoveštenski sabor jedan je od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica. Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić. Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.

Vlasništvo Muzeja Vojvodine slika je postala otkupom 15. aprila 1953, a prilikom provale u Dvorac u Čelarevu 28. novembra 1993. ukradena je zajedno sa još tri slike. U tom trenutku u čelarevskom dvorcu, depandansu Muzeja Vojvodine, nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.

Pred nama je sudski postupak, nakon kojeg će se, verujemo, ovo značajno delo vratiti u Muzej Vojvodine, u čijem fundusu se prvobitno i nalazilo. Verujemo da se radi o originalu, a kada se delo vrati u Muzej, izvršićemo dodatne fizičko-hemijske analize kako bi smo stoprocentno potvrdili njegovu autentičnost.

Možda Vam se svidi i