SPC i vernici proslavljaju Božić, u Poslanici pohvala za zdravstvene radnike

Od strane Ozon
0 komentar

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. SPC je pozvala, u Božićnoj poslanici, vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, navodeći da time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, i nazvala zdravstvene radnike decom Božjom jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele.

Prema jevanđelju, Isus Hrist je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je, u Božićnoj poslanici, vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, navodeći da time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, i nazvala zdravstvene radnike decom Božjom jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele. „Ljubav novorodjenoga Bogomladenca podseća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo lekarima i svom medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života“, navedeno je u poslanici.

Kako je rečeno, „na ovaj način, kroz svoju nesebičnu žrtvu, oni pokazuju da su zaista deca Božja, spremna da čuju i izvrše reč Hristovu da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje“.

„Ta ljubav i žrtva obavezuju da sve vas, deco naša duhovna, pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom sveta“, rečeno je u poslanici.

Tako čineći, istakla je SPC, „vi ne pokazujete odsustvo vere ili maloverje već svedočite da poštujete svetinju života, da volite bližnje i da ljubite Gospoda Koji je Sami Život“.

„Slaveći u takvoj ljubavi Gospoda, zaradujmo se Bogu i Božiću i proslavimo Hrista Bogomladenca kao jedino novo pod suncem. A ako nam je, možda, cele godine tuga pristiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu jer slavimo Rodjenje najveće Radosti, Rodjenje Sina Božjeg Isusa Hrista“, navela je SPC.

Takodje, SPC je u poslanici poručila da je i ovog Božića zajedno sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, „u kolevci našeg naroda“.

„Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi. Zato se molimo Gospodu da njima i nama podari snage, upućujući im reči ohrabrenja koje je Hristos uputio Svojim učenicima: ‘Ne boj se, malo stado’“.

U poslanici je SPC srpskom narodu širom sveta poručila da čuva svoju pravoslavnu veru, svoj jezik i svoje pismo, ma na kom kontinentu i u kojoj zemlji živeo.

„Budite ponosni i dostojanstveni. Mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasledje i svetosavsku provetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta“, rečeno je u poslanici.

Poslanica se čita u svim hramovima

Poslanicu redovno upućuje patrijarh u ime SPC, koja je trenutno bez poglavara, do 18. februara, za kada je zakazan izborni Sabor.

Nadležnost patrijarha preuzeo je Sinod na čijem je čelu najstariji po činu u tom telu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji ima i zvanje čuvara trona do izbora novog poglavara.

Poslanica će se danas čitati u svim hramovima SPC nakon liturgije.

Najavljeno je da će Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiti božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save, na Vračaru.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, koji označava rodjenje Hristovo.

Slavi se tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Medjusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

Autor Beta

Možda Vam se svidi i