SMUĐARAK: Za Badnje veče preporuka – Šaran (Video)

Od strane Ozon
0 komentar

Badnje veče je jedan izvesni pomen precima, kojima mnogo dugujemo, ali i podsećanje na to koliko je važna porodica i sloga u njoj.

Badnje veče karakteriše tradicionalna zajednička večera na kojoj se okupljaju svi članovi porodice, a sa ovom večerom se završava veliki Božićni post. Za Badnje veče tradicionalno se sprema posna večera, a glavno jelo su riblji specijaliteti, pa se, tako, u sremskomitrovačkim ribarnicama nude razne vrste ribe, ove godine po nešto nižim cenama.
Šaran se u ribarnici “Smudjarak” može kupiti po ceni od 360 dinara po kilogramu, tostolobik za 250 a babuška za 200 dinara po kilogramu.

Bogata trpeza na Badnje veče podrazumeva, pored ribe, i prebranac, salatu od krompira, suve paprike punjene pirinčom i orasima, posne pite, kao i suvo voće.

Običaji nalažu da se na Badnje veče oko stola okupi cela porodica, kao i da se tog dana ne boravi van kuće, jer se veruje da će članovi porodice biti razdvojeni tokom godine.
Badnje veče spaja Badnji dan i najveći pravoslavni hrišćanski praznik Božić, a u narodu vlada verovanje da je večera simbolično podsećanje na 12 apostola koji su sa Isusom Hristom bili na tajnoj večeri, pa se zato na trpezu mora izneti 12 različitih vrsta hrane i jedno glavno jelo.
Simboli Badnje večeri su, pored raznovrsne trpeze, slama i badnjak.

You may also like