Smena četiri direktora EPS-a zbog zastoja rada blokova TENT-a

Od strane Ozon
0 komentar

Četiri direktora „Elektroprivrede Srbije“ su smenjena zbog zastoja rada blokova TENT-a.

Posle analize događaja koji su doveli do zastoja rada blokova u TENT-u u noći između subote i nedelje, Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, doneo je odluku o smeni odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije, saopštio je EPS.

Zbog propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u RB „Kolubara“, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT.

Do sada je utvrđeno da je do problema došlo na više nivoa, u „Kolubari“ je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo. Takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana, navodi se u saopštenju. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca, a Milorad Grčić ističe da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru „Elektroprivrede Srbije“, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu. Zbog svih nerazjašnjenih okolnosti koje su izazvale zastoj u sistemu, „Elektroprivreda Srbije“ zatražiće pomoć u daljoj istrazi od MUP-a i bezbednosnih službi, kako ne bi došlo do eventualnih novih propusta ili namernih grešaka u radu. Grčić se zahvalio svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju ovih propusta i podizanju proizvodnje. 

Za nestanak struje krivi su saradnici v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića, a radnike treba nagraditi, saopštio je danas Sindikat radnika EPS-a.

„Problemi u termo i rudarskom sektorru EPS-a izazvani su umnogome lošim vremenskim uslovima, kišom i snegom, ali smo prethodnih godina naučili da se na takve situacije treba pripremiti“, navodi se u otvorenom pismu, upućenom v.d. direktoru Miloradu Grčiću.

Dodaje se da su ovoga puta problemi zbog ispadanja blokova iz rada i nedostatka uglja za održavanje blokova u radu izazvani delom i ljudskim faktorom.

„Ugroženost energetskog sistema delom je izazvan i ljudskim faktorom, odnosno za njih su odgovorni vaši najbliži sradnici“, navedneo je u pismu.

Sindikat je ocenio da treba „istaći nadljudske napore zaposlenih u proizvodnom delu termo i ugljarskog sektora koji su još jednom pokazali da za njih ne postoje granice angažovanja kada su u pitanju održavanje proizvodnje i stabilnost energetskog sistema i da se očekuje da budu adekvatno nagrađeni“.

Možda Vam se svidi i