Juče je u redakciju stigla uznemirujuća vest o presretanju dečaka (11) i pokušaju da ga nepoznati vozač automobila lepim rečima privoli kako bi ga navodno odvezao do njegove kuće. Majka uznemirena zbog toga što se desilo, o tome je juče obavestila PU Sremska Mitrovica i javnost. Kako kaže, da bi zaštitila i drugu decu jer je, kako je prenela majka, saznala da slučaj njenog deteta nije jedini.

Slučaj uznemiravanja deteta je juče oko 18 časova prijavljen policiji i oni intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica vezanih za slučaj.

Svi smo svedoci prednosti i mana koje su u naše živote unele društvene mreže. Po prvi put, od kako mediji postoje, stvorio se prostor da svoje stavove i zapažanja podeli običan čovek.

U ovakvim slučajevima i sličnim često se dešava da panika na socijalnim mrežama može da ugrizi rad službenih organa, istovremeno pored istine može se stvoriti i prostor za lažne informacije. 

Nevezano za vest o uznemiravanju dečaka, društvene mreže mogu često biti i zamka. U nedostatku mehanizma za proveru verodostojnosti pojedinih priča i vesti koje su plasirane na društvene mreže, vrlo lako dolazimo u situaciju da se neistina proširi među korisnicima.

Na socijalnim mrežama, postoje interesne grupe koje su okupile pojedince sa zajedničkim ili istim pojedinačnim ciljevima. 

Na vrlo sličnom principu nastala je i naša Fejsbuk stranica, koja je postala sabirni centar Mitrovčana koji žele da su pravovremeno informisani o dešavanjima u gradu.

Kada su u pitanju uznemiravajuće vesti koje stignu u našu redakciju, mi ih podelimo onako kako su poslate, istovremeno proverimo istinitost informacije. 

Važno je da se svaka informacija proveri pre nego se pošalje dalje na društvene mreže. Kada je u pitanju verovatno najosetljivija grupa ljudi na društvenim mrežama, a to su roditelji male dece, treba biti naročito oprezan. Strahujući da bi njihovo dete ili neko iz njegovog okruženja, moglo da bude žrtva, nesvesno se pomaže širenju panike.

Slučaj pokušaja uznemiravanja deteta.

Po rečima majke, u pitanju je automobil bez registarskih tablica, žute boje. U automobilu se nalazio samo vozač.

Slučaj je prijavljen PU Sremska Mitrovica i policija je odmah angažovana  na prolanasku tog automobila.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Komentari su zatvoreni.