Škola Triva Vitasović Lebarnik. Sredstva za unapređenje rada učeničkih zadruga

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 15 osnovnih škola, koje će od Ministarstva dobiti ukupno četiri miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga.

Finansijska sredstva dobila je i učenička zadruga škole Triva Vitasović Lebarnik.

Ružić je podsetio da je u oktobru objavljen novi Pravilnik o učeničkim zadrugama, kojim je olakšano njihovo osnivanje i funkcionisanje.

Ružić je naveo da je ove godine Ministarstvo, na dva javna poziva, dodelilo ukupno 9,8 miliona dinara za podršku učeničkim zadrugama u osnovnim školama.

Na prvom javnom pozivu sredstva je dobilo 28 ustanova u ukupnom iznosu od 5,8 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo.

Ružić je istakao da projekti sa kojima su se zadruge prijavile, podstiču pozitivan i kreativan odnos prema proizvodnom procesu, a neke od njih će sredstva iskoristiti za poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju meda, izradu suvenira, 3D štampanje.

„Učeničke zadruge važan su deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompetencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“, poručio je Ružić.

Ružić je naglasio da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da podržava osnivanje i rad učeničkih zadruga, dodelom finansijskih sredstava kao i savetodavnim radom.

Sredstva su dobile osnovne škole Karađorđe (Velika Plana), Branko Radičević (Razbojna), Matija Gubec (Tavankut), Branko Radičević (Grabovac, Niš), Gligorije Popov (Rusko selo, Kikinda), Nadežda Petrović (Sićevo, Niška banja).

Novac su dobile i osnovne škole Jovan Cvijić (Kostolac,Požarevac), IV kraljevački bataljon (Kraljevo), Sveti Sava (Pirot), Radica Ranković (Lozovik, Velika Plana), Jovan Popović (Čoka), Triva Vitasović Lebarnik (Laćarak, Sremska Mitrovica), Sestre Radović(Belosavci, Kragujevac), Prvi maj (Vrtogoš, Vranje) i Lazar Savatić (Zemun).

Možda Vam se svidi i