Šid: Rođen Sava Šumanović. Izložba

Od strane Ozon
0 komentar

Poslednja decenija stvaralaštva Save Šumanovića spada u najzreliji stvaralački period čuvenog slikara kada je nastalo 600 umetničkih dela. Polovina tih slika nalazi se u Šidu, a zaveštala ih je Persida Šumanović, majka umetnika, koja je uspela i tokom Drugog svetskog rata da sačuva umetničko blago.

Na današnji dan 1896. godine rođen je srpski slikar Sava Šumanović, majstor pejzaža, aktova i mrtve prirode, osobenih tonova, posebno intenzivnih na slikama iz rodnog Srema. Na njegovim slikama dominiraju svetli tonovi, uz izražen osećaj za osvetljenje. Dugo je živeo u Parizu, a poslednje godine života boravio je u rodnom Šidu, gde su ga 1942. ubile hrvatske ustaše. Šumanovićeve velike kompozicije „Doručak na travi“ i „Pijana lađa“ među najznačajnijim su delima srpskog modernog slikarstva. Najbolja njegova dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, u zbirci Pavla Beljanskog i u galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu.

Stanovnici Šida posebno su ponosni na Šumanovića ali i na njegovu zaostavštinu koja je dobrim delom ostala u njihovom gradu, i to zahvaljujući njegovoj majci. Više od 300 slika čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“

Možda Vam se svidi i