S. Makedonija: U kafiće i na koncerte uz potvrdu o vakcinaciji

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada je najavila pojačane kontrole kako bi se nove restriktivne mjere striktno poštovale, a predviđene su novčane kazne.

U Severnoj Makedoniji od danas je za odlazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili utakmice obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom COVID-19.

Prema odluci Vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa zabranjen je rad zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata, a za sjedenje u otvorenim dijelovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina će morati da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine, prenosi agencija Beta.

Ugostiteljske objekte će moći da posjećuju i građani sa potvrdom o preležanom COVID-19, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, nakon čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali.

Najavljene pojačane kontrole

Ta obaveza će važiti za sve objekte koji primaju više od 30 gostiju, a ugostitelji su obavezni da organiziraju redarsku službu koja će to kontrolirati.

Vlada je najavila pojačane kontrole kako bi se nove restriktivne mjere striktno poštovale, a predviđene su novčane kazne. Za građane koji nemaju potvrdu,, ili imaju lažnu, kazna je 250 eura, za pravno lice od 2.500 do 30.000 eura u zavisnosti od veličine objekta, a za odgovorno lice 1.500 eura.

Osim za kafiće, restorane ili noćne klubove, COVID certifikat je neophodan i za sve vrste proslava, koje se mogu organizirati samo na otvorenom, svadbe i krštenja, kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Rad noćnih klubova, diskoteka, barova i dalje je ograničen na 50 posto kapaciteta otvorenih dijelova i mogu da prime najviše 1.000 posjetilaca, uz poštovanje postojećih anticovid protokola.IZVOR: AGENCIJE

Možda Vam se svidi i