Rimokatolička crkva i crkve zapadnog obreda slave danas Badnji dan, uoči Božića

Od strane Ozon
0 komentar

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda, koje svoje bogoslužbeno vreme računaju prema Gregorijanskom kalendaru, večeras proslavljaju Badnje  veče, koje se u svim hrišćanskim crkvama slavi uoči Božića, praznika rođenja Isusa Hrista.

Badnje veče, a od ponoći i Božić, obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru 13 dana kasnije.

Prema predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlajemskoj pećini, pa se ovaj datum, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva.

Na Badnje veče i Božić katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlajem pateći najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana, pa toliko traje i božićni hrišćanski post, koji se završava s početkom praznovanja Božića.

Možda Vam se svidi i