Raspisan konkurs za nacionalne penzije

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo kulture Srbije objavilo je danas konkurs za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Kako je navedeno na internet strani Ministarstva, Reprezentativna udruženja u kulturi, kao i Nacionalni saveti nacionalnih manjina dostavljaju Ministarstvu obrazložene predloge umetnika ili stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu.

Priznanje se sastoji od doživotnog mesečnog novčanog primanja za umetnika ili stručnjaka u kulturi, kao što su pisci i prevodioci, muzički autori i izvođači, likovni umetnici ili primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija.

Priznanje se može dobiti i za filmsku umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.

Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmska, filmske i televizijske delatnosti, izdavaštvo i drugo.

Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

„Od trenutka raspisivanje ovog javnog poziva, umetnik odnosno stručnjak u kulturi podnosi prijavu za dodelu Priznanja reprezentativnim udruženjima u kulturi, koji reprezentuju područje kulture za koje se umetnik, odnosno stručnjak u kulturi prijavljuje“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ispunjenost uslova za dodelu Priznanja utvrđuje Komisija, čijih sedam članova na tri godine imenuje ministar kulture, iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

„Komisija razmatra dostavljene obrazložene predloge, vrši uži izbor i, u roku do 60 dana od dana isteka javnog poziva, predlaže listu kandidata za dodelu Priznanja“, saopštilo je ministarstvo.

Kako se navodi, Ministarstvo, polazeći od predloga Komisije i finansijskih sredstava u budžetu, predlaže Vladi akt o dodeli za najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi“.

Priznanje se dodeljuje i isplaćuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa za mesec jul prethodne godine“, piše u saopštenju.

Ministarstvo je ovom uredbom omogućilo ponovnu dodelu nacionalnih penzija, nakon višegodišnje pauze.

Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužim umetnicima.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturnih poslenika.

Možda Vam se svidi i