Raspisan javni poziv za gradove i opštine

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave.
Novac se, između ostalog, može iskorisiti za zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova i podova, zamenu kotlovaefikasnijim, ugradnju toplotnih pumpi, opremanje radijatora termostatskim ventilima, zamenu postojećih i ugradnju novih efikasnih uređaja za klimatizaciju, kao i za ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.
Ukupna sredstva ministarstva za realizaciju ovog programa iznose 54 miliona dinara, a maksimalni iznos podsticaja po jedinici lokalne samouprave iznosi do 100% planiranih budžetskih sredstava JLS za ovu namenu, a ne može biti veći od 10 miliona dinara.
Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova od strane građana je 50%, a subvencionisani deo sredstava podsticaja od 50% pokrivaju JLS i Ministarstvo.
Kriterijumi za izbor gradova i opština su spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju stambenih zgrada, privatnih kuća i stanova; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mere unapređenja energetske efikasnosti, procenat učešća JLS u finansiranju programa; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva, kao i razvijenost jedinice lokalne samouprave.


Nakon prijavljivanja opština, trebalo bi da počne i prijavljivanje građana, što se, prema ranijim najavama očekuje u junu.
Rok za prijavu gradova i opština je 21. maj 2021. godine, a potrebnu dokumentaciju možete naći na ovom linku.

Možda Vam se svidi i