Provera prskalica postaje obaveza od 1. januara 2022. godine

Od strane Ozon
0 komentar

Provera prskalica koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji postaće obavezna za sve proizvođače i to od naredne godine. To će biti nalik proveri tehničke ispravnosti vozila, objašnjava za Agroklub profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Sedlar.

– Trebalo bi redovno ih proveravati, jer ćemo na taj način imati ispravne prskalice, a višestruko je značajno, jer, prvenstveno, čuvamo životnu sredinu. Ona koja je ispravna će imati manji rashod, manji drift, a čuvaćemo reke i zemljište – ukazuje Sedlar.

Takođe, dodaje, povećaće se efikasnost nanošenja preparata na biljke, proizvođači će moći i da uštede, kao i da ostvare finansijski benefit.

– To su sve stvari koje nosi kontrola prskalice. Ljudi koji treba da budu obučavani su visokokvalifikovani inženjeri, oni će biti obučeni da urade i kontrolu mašine i da objasne samim poljoprivrednicima kako da je kalibrišu i održavaju – dodaje.

Važnost komponenti

A ispravna prskalica, napominje, mora imati komponente koje zadovoljavaju uslove za njeno korišćenje.

– Ne može imati nosač rasprskivača koji curi, plastičnu pumpu koja pukne i onda curi na sve strane. Iako mnogi smatraju da mora imati tri rezervoara, to nije tačno. Važno je da na njoj ništa ne curi, ni na granama ni na rezervoaru – dodaje sagovornik Agrokluba.

Prilikom kontrole trebalo bi obaviti merenja, protok pumpe, proveriti pravac barometra i ispravnost raprskivača.

– Najbolje je prekontrolisati je pred svaku sezonu. Ovom obaveznom proverom, kontrola će biti sprovođena na svakih pet godina. Kada to jednom uradi stručnjak, proizvođač kasnije većinu sam može proveriti – kaže Sedlar.

Stanje prskalica u Srbiji nije zadovoljavajuće

A trenutno stanje prskalica u Srbiji, smatra, nije na zadovoljavajućem nivou. Ne svih, napominje, ali ukazuje da veliki broj poljoprivrednika ne održava redovno svoje mašine.

– Imamo pregled iz 2011. koji pokazuje da u našoj zemlji imamo 132.000 prskalica bez orošivača, a Nemačka ima 130.000. Centralna Srbija ne zaostaje po broju za Vojvodinom, ali zaostaje u starosti, veličini i tehničkoj ispravnosti – ukazuje Sedlar. 

A navodi, kao ozbiljan problem, činjenicu da je dosta tih mašina kupljeno sa već postojećim nedostacima:

– Već u prodaji nisu zadovoljavale sve potrebne uslove. Mnogi su kupovali jeftinije, a to nije prednost već mana. Bolje je uložiti više i dobiti kvalitet i duži rok trajanja. Sa ovom obaveznom proverom, trebalo bi i urediti samo tržište prskalica da ne bi svako mogao da prodaje šta poželi.

Naglašava i da stara prskalica nije automatski i neispravna, te da se može popraviti i koristiti kao i nova. Važno je da se, osim pumpe, rasprskivača, provere manometri, creva i ostali delovi neophodni za njeno funkcionisanje.

– Stvar je u shvatanju principa rada prskalice i u tome da se održava. Dakle, neće ovom proverom poljoprivrednici morati da kupuju nove, već samo da postojeće dovedu u ispravno stanje. Mi smo inače imali puno akcija u Vojvodini gde su proizvođači donosili svoje na proveru i imali smo odličnu reakciju – napominje Sedlar.

Ovim će se omogućiti i da, dodaje sagovornik Agrokluba, do biljaka na efikasniji način dođe potrebna količina pesticida, a i sama proizvodnja će biti unapređena. A obavezna provera regulisana je Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja i stupiće na snagu 1. januara 2022. godine.

Izvor eKapija

You may also like