Projekat za Rome: „Podrška za novi početak“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas u Gradskoj kući je realizovan i potpisan projekat „Podrška za novi početak“.

Projekat su potpisale gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i Ana Brtka Valent, direktorica Ekumenske humanitarne organizacije.

Ekumenska humanitarna organizacija uz podršku GIZ-a realizuje ovaj projekat.

Načelnik Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić rekao je da se projekat zasniva na Romskoj populaciji koji su povratnici u naš grad.

„Sam projekat zasniva se na pomoći Romima u vidu samozapošljavanja na teritoriji našeg grada. Imamo četiri pomoći u vidu samozapošljavanja. Što se tiče građevinskog materijala , biće zbrinuto 16. porodica gde će im biti vršene rekonstrukcije na objektima u vidu popravke prozora, vrata, krovne konstrukcije, izolacije, kupatila i svega onog što je potrebno. Takođe, iskoristio bih priliku da se zahvalim Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji kao i GIZ-u, lokalna samouprava nastaviće i dalje da podržava sve akcije i pomoći građanima“.

Na pitanje da li se pomaže porodici koju je zadesila tragedija u Šašincima, načelnik Riđošić rekao je:

„Naravno da im se pomaže, lokalna samouprava je pomogla pre svega tako što je obezbedila dvosoban stan u Martincima, oni su zbrinuti tamo, dobijaju redovnu novčanu pomoć kao i pomoć u vidu hrane, obuće, odeće i svega ostalog.“

Ekumenska humanitarna organizacija je organizacija iz Novog Sada koja posluje preko 28. godina.

Organizacija se bavi pomaganjem ugroženim i marginalizovanim kategorijama stanovništva.

„Naša organizacija mapira koje su potrebe stanovništva u celoj Srbiji i na osnovu toga piše i realizuje projekte, u celoj Srbiji imamo razvijene projekte iako je naše sedište u Novom Sadu. Moram da kažem da je za nas najbitnija ovakva saradnja i potpisivanje ovakvih sporazuma sa gradskim upravama jer je to znak da nas opština podržava. Najbitnije je da svi zajedno funkcionišemo kako bi došli do cilja pomaganja ugroženim porodicama. Samo zajedno možemo uraditi velike stvari. Sa gradom smo sarađivali ranije povodom drugih projekata, ali što se tiče ovako nečeg, sarađujemo prvi put.“ rekla je Ana Brtka Valent, direktorica Ekumenske humanitarne organizacije.

Na pitanje šta to najviše treba siromašnima Valent je rekla da im je najviše potreban krov nad glavom, pomoć oko higijene, hrane, i pijaće vode.

Ana Birgeš, koordinator projekta „Podrška za novi početak“ rekla je da se ove godine rade tri opštine u Sremu, od kojih je jedna grad Sremska Mitrovica koja zbog svoje velike teritorije ima najviše korisnika koji su ove godine dobili podršku.

„Mi dajemo više vrsta pomoći u okviru ovog projekta, jedna od njih je takozvana pravna podrška koja omogućava korisnicima da dobiju pomoć u dokumentima ili drugim informacijama koje su im neophodne da bi stvorili osnove socijalne potrebe. Druga vrsta podrške je podrška u start upovima za samostalno zapošljavanje, to je podrška u vidu alata koju korisnik dobija u visini od 750e bez PDV i sa tim alatom on započinje svoj samostalan posao i mi želimo da on ostvari neki prihod. Mora da osmisli svoj biznis plan i da prođe predavanja. Treća vrsta podrške je građevinska podrška u smislu boljih uslova stanovanja za povratnike. Ova vrsta podrške je namenjena za obnovu kuća i onih koji nemaju kupatila i struju, ovi načinom se zaista podiže svest njihovog stanovanja kao i higijene, pogotovo u pandemiji kovida.“ rekla je Birgeš.

Možda Vam se svidi i