Primili ste prvu vakcinu. Šta treba da znate?

Od strane Ozon
0 komentar

Vakcine protiv COVID-a-19 predstavljaju glavna sredstva za držanje pandemije pod kontrolom, u kombinaciji s delotvornim testiranjima i postojećim merama prevencije. 

Vakcinacija protiv virusa Sars-CoV-2 u Sremskoj Mitrovici počela je u prvim danima 2021. godine.

Prvo su vakcinisani korisnici domova za stare u Sremskoj Mitrovici, zatim su vakcinacinisani zdravstveni radnici iz kovid sistema, koji su se dobrovoljno prijavili i saglasili da prime Fajzerovu vakcinu.

Od 15. januara u Sremskoj Mitrovici počela je i masovna imunizacija stanovništva.

Virus se, kao što znamo, može pobediti sticanjem (masovnijeg) imuniteta. Da li ćemo ga i kada steći?

Ozon Media/ Epidemiolog ZZJZ dr. Jasmina Jandrić Kočić

Šta se dešava posle prve vakcinacije?

Kao i svake godine od oktobra do marta meseca, sezona je respiratornih infekcija. Korona nije jedina bolest, iako se najviše priča o Koroni, na žalost ove pa i prošle godine najviše pričamo o ovom virusu, a tu je sezona gripa, imamo mnoštvo adena virusa i drugih respiratornih virusa koji kruže, te je potrebno da se nose maske. To se odnosi i na osobe koje su prebolele virus Kovid. Zašto je bitno da i oni koji su tek primili vakcinu a i oni koji su tek preležali da nose maske? Osobe koje su vakcinisane bi trebalo da se čuvaju tih svih ostalih virusa i bakterija koje kruže, a osobe koje su tek preležale imaju oslabljen imuni sistem i kao takve su podložnije sekundarnim bakterijskim virusnim infekcijama.


Da li oni koji su primili prvu vakcinu mogu da se zaraze virusom Sars-CoV-2?

Vakcine se daju u dve doze. Prva doza je vakcinacija a druga je revakcinacija. U tom periodu nismo kompletno zaštićeni. Tek nakon druge vakcine (7 do 14 dana) imamo kompletan imunitet. Našem telu je potrebno vreme da stvori vojsku koja će se boriti, u ovom slučaju protiv virusa Korone. Odredjen deo populacije kao za svaku vakcinu, neće odreagovati dovoljnim nivoom zaštite, neko ko ima slabiji imuni sistem imaće i slabiji imuni odgovor, ali i ako neko bude imao slabiji imuni odgovor možda će se ponovo zaraziti virusnom infekcijom, ali neće imati jako ispoljene simptome bolesti, imaće blagu bolest i u tome je za te osobe koji imaju slab imunitet velika prednost.
Ova vakcina štiti od ostalih virusnih bolesti, klinička slika je blaža, i vrednost vakcinacije je u tome da kada smo vakcinisani nema mogućnosti težeg oboljevanja od virusa Korona.

Da li je moguće da vakcinu primi neko ko je u tom trenutku pozitivan na virus Sars-CoV-2?

Budući da virus Korona kruži u populaciji, postoji šansa i da je osoba primi vakcinu, iako je na prvi pogled zdrava, bude u inkubacionom periodu pa da se u istom momentu ispolje siptomi i prvi znaci bolesti. Vakcine nisu takve da mogu da dovedu do zaražavanja ovim virusom ali u slučaju takve situacije da se poklope vakcinacija i infekcija virusom, očekuje se, i ono što je trenutno u literaturi poznato, jeste da takve osobe imaju mahom lakšu kliničku sliku .

Sada imamo deo populacije koji je tek preležao virus Sars-CoV-2, koji je imun i ima anti tela i deo populacije koji se vakcinisao, ne možemo sabrati te dve, to nije jednačina, ali ukoliko se dovoljno brzo izvede imunizacija velikog broja stanovništva, virus može da gotovo nestane. Setite se čuvene kampanje koja je bila za vreme “Variola Vera”, ja se iskreno nadam da ćemo imati mogućnost da tako nešto ponovimo i u našoj zemlji, da se konačno otarasimo ove bolesti i da krenemo sa svojim životima.

MASKE?

Još uvek su na snazi mere da je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima, dok se građanima preporučuje da maske nose i na otvorenom. Vakcinacija je u Srbiji tek počela, tako da, kada su maske u pitanju, one su i dalje obavezne.

U Srbiji ne postoji obaveza vakcinisanja protiv korona-virusa. Imunizacija se vrši na dobrovolnoj osnovi.

Možda Vam se svidi i