POŽARI u Grčkoj. Evakuisani meštani i turisti

Od strane Ozon
0 komentar

Više stotina stanovnika i turista evakuisano je u utorak iz sela na ostrvu Evija zbog požara koji je izbio na zapadnoj obali ostrva kod Limnija.

Sve snage ulažemo u borbu protiv požara – rekao je regionalni načelnik Fanis Spanos, prenosi Katimerini.

U šumskom požaru na Eviji izgorelo je više od 2.000 hektara zemljišta, uključujući šumu, kuće, magacinske prostore, turističke objekte i proizvodne pogone.

-Ovo je razaranje bez presedana – rekao je Spanos, pozivajući civilnu zaštitu da pošalje pomoć i podršku što je pre moguće.

Spanos je rekao da su stotine vatrogasaca, kao i volontera celu noć gasili požar, koji je izbio u šumi nedaleko od sela Limni. On je dodao da su avioni kanaderi imali probleme da isporuče vodu zbog loše vidljivosti.

Agencija ANA-MPA navodi da se požar širi na četiri fronta, uključujući Kafkalu odakle se kreće prema mestu Ruvijes na obali mora i Vateri, odakle se širi prema Limniju.

– Osam sela je evakuisano. U nekim slučajeva evakuacija je možda delovala preterano, ali za nas su najvažniji ljudski životi – rekao je Spanos.

Usled vrelog talasa, jakog vjetra i visoke temperature vazduha požari sve više dobijaju na snazi, posebno u predgrađima Atine, ali i na ostrvu Kos u istočnom Egeju, kao i na Peloponezu u delovima područja Ahaja i Mesinija.

You may also like