Polaganjem venaca na spomenike palih boraca i žrtava fašističkog terora, svečano je obeležen 1. novembar – Dan oslobođenja Sremske Mitrovice od fašizma u Drugom svetskom ratu

Od strane Ozon
0 komentar

Gradski odbor SUBNOR i ORVS grada Sremske Mitrovice, danas su obeležili oslobođenje Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

Povodom 77. Godina od oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, položeni su venci i odata počast izginulum borcima na spomenicima u Sremskoj Mitrovici.

Venci su položeni kraj Spomenika oslobodiocima grada, koji je otkriven 1. novembra 1945. godine, tačno godinu dana nakon oslobođenja grada.

Svečanom polaganju venaca i cveća na spomen obeležje u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su brojni posetioci, prijatelji i poštovaoci narodnooslobodilačke antifašističke borbe iz slobodarskog Srema.

Predstavnici Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i predstavnici grada koji su položili vence, istakli su hrabrost boraca pri oslobođenju grada i podsetili na ogromne žrtve tokom četvorogodišnje okupacije nacista.

Svetkovina i polaganje mnogobrojnih venaca i cveća na spomenike palih boraca i žrtava fašističkog terora održana je i u centru sela Laćarka, koji je oslobođen istog dana 1944. godine. Predstavnici grada, Vojske i udruženja boraca iz nekoliko vojvođanskih gradova odali su počast oslobodiocima polaganjem venaca na spomenik oslobođenja.

Prema istorijskim činjenicama grad Sremsku Mitrovicu su 1. novembra 1944. godine, posle teških petodnevnih borbi s ostacima Vermahta (nemačke vojske), oslobodile jedinice 16. vojvođanske udarne divizije u sadejstvu sa motorizovanim jedinicama sovjetske Crvene armije.

Od oslobođenja grada zaustavljeno je napredovanje jedinica narodnooslobodilačke vojske čitavih mesec dana jer su se okupatorski vojnici ukopali u rovove kod Generalnog kanala, pa su obližnja sela Martinci i Kuzmin oslobođeni tek prvih dana decembra. Sremska Mitrovica je u periodu od 1941. do 1944. godine bila deo teritorije samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske, nelegitimne državne tvorevine koju je predvodio Pokret ustaša sa svojim poglavnikom Antom Pavelićem na čelu uz podršku nacista.

Možda Vam se svidi i