Podcast #2 Novinar: Sve je to ista priča, koja je trebala da bude “još juče”

Od strane Ozon
0 komentar

Lokalni vs. Nacionalni = mala ušuškana čaršijska piskarala vs. korporacija/sistem

Primetio sam konkurs za novinara-pripravnika, ne seçam se više ni gde. Prijavio se, dobio zadatak, sastavio tekst i prošao. Pistao sam lokalni novinar. Tako nekako počinje moja priča, mislio sam da ću tu ostati privremeno ali nisam, trajalo je godinama, zaljubio sam se u ovaj posao, evo me sada sam reporter u Kuriru, a još ne znam gde idem. Svaki dan nova priča. 

“Novinari su ljudi, koje kada pitaš, oni ništa ne znaju, a o svemu znaju da pišu,” to sam prvo naučio kao “lokalac”, i mislim da su lokalni mediji najbolja škola za mladog novinara, kaže Predrag Žambok, koji i danas više od cele decenije kako je u ovom poslu, kaže da novinar ako je vernik svoga posla, mora o svemu da piše. 

Uspešnu karijeru je gotovo nemoguće postići bez motivacije. Svi koji su prošli put odricanja, znaju koliko je motivacija bitna za napredak, naročito u prvim koracima građenja karijere koji su često i najteži.

Gotovo da ne postoji osoba koja je do svog vrha stigla ili se još uvek  bori da stigne do svog ucrtanog cilja,  samo zahvaljujući uspesima, na žalost (ili na sreću) prečesto smo na tom putu suočeni sa preprekama i neuspesima. Ali za razliku od onih koji usled poteškoća odustanu i izgube nadu, ljude koji svoj cilj već vide, to tera da se više potrude i pokažu odlučnost i posvećenost svom poslu.

A kada je taj posao novinarstvo, cilja nema. Cilj se uvek pomera. U svakom poslu, pa i u novinarstvu se kreće od nule i ideš ka nekom svom cilju, a zapravo svaki novi dan te iznova iznenadi.

Napiši priču, gledaj šire i idi dalje, jednostavan recept za “postati novinar”.


Domaćin Podcasta Dijana: Ova naša priča je trebala da zvuči potpuno drugačije. Svetla, mikrofoni, i idemo… zvoni telefon, stiže tužna vest i posle sat vremena plakanja, sa pobrkanim mislima, snimamo. Na žalost, u ovom poslu kao i u mnogim drugima, kad kreneš ne staješ. Ako se već odlučiš na ovaj put, zapečatio si svoju sudbinu. 

Tek kasnije vidiš kako bi ti bilo bolje da si otišao u boksere. Ili fudbalere. Ili da si postao džeparoš ili političar. Bilo šta, samo ne to večno nezadovoljno stvorenje koga svaki dan tera ista muka, s kojom odlazi na počinak: 

Kako i šta sutra napisati. 

Možda Vam se svidi i