Počela vakcinacija prijavljenih preko E-uprave, sutra stižu kineske vakcine

Od strane Ozon
0 komentar

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 368.072 osobe, a zabeleženo je 3.687 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Ako ste među više od 175.000 ljudi koji su se do sada prijavili onlajn za jednu od dostupnih vakcina protiv korona virusa sigurno se pitate – kada ću je dobiti?

„Kada bismo sad imali dva miliona doza na raspolaganju onda bi se simultano radile sve tri planirane faze vakcinacije.

„Dok ne stignu mora da se radi po prioritetima“, kaže za BBC na srpskom Dušan Popadić, profesor imunologije sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prema planu Instituta za javno zdravlje „Batut“ od 13. januara, imunizacija bi trebalo da bude sprovedena u tri faze u skladu sa dostupnošću vakcina.

Već je počela vakcinacija zdravstvenih radnika i starijih ljudi, a zatim slede ostali, sve u zavisnosti od toga koliko će država nabaviti vakcina i koliki je odziv.

Konferencija za novinare Kriznog štaba u 15 časova

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti kovid-19 biće održana u Palati Srbije u 15.00 časova, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Sutra stižu prve količine kineske vakcine

U Srbiju sutra stižu prve količine kineske vakcine kompanije Sinofarm, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije.

To je klasična vakcina napravljena po starom principu.

Ukoliko odmah Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju.

Podsetimo, u Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine, Fajzerova vakcina i ruska vakcina Sputnjik V.

You may also like