Otrkiće tri zlatna rimska šlema. Zanimljiva priča kako je starica motikom u svojoj bašti iskopala zlatne rimske šlemove

Od strane Ozon
0 komentar

U malom selu Berkasovu, na obroncima Fruške Gore, starica je 1955. godine okopavajući svoju baštu motikom udarila o tvrd metalni predmet.

Prva pomisao joj je bila da je u pitanju neka zaostala bomba iz prethodnog rata. Sa tom mišlju je samo prestala dalje kopanje i nije više zailazila u taj deo bašte. Nakon nekog vremena odlučila je da predmet ipak otkopa, pa šta bude.

Možete samo zamisliti zaprepašćeno lice starice kada je ugledala zlatne predmete. Nakon detaljnog otkopavanja i vađenja iz zemlje, ustanovila je da su to dva zlatna rimska šlema, i sve se dešavalo kao na filmu.

Naravno, kako to obično biva u Srbiji, ona je pokušala da ih proda.

Odnela ih je u Novi Sad kod poznatog zlatara, a on uvidevši o čemu se radi, pozvao je policiju koja je došla i zaplenila vredno blago.

U međuvremenu je saopštio starici da ona ne bi ni mogla da dobije neku veliku svotu novca, jer su šlemovi samo pozlaćeni, pa procenat zlata nije veliki, naspram same istorijske vrednosti.

Treći šlem je otkrio takođe poljoprivrednik, samo 2006. godine u selu Hrtkovci.

On je orao svoju njivu i našao krčag u kom su se nalazili pozlaćeni delovi ali nije znao o čemu se radi, pa je delove polepio na karton i odneo u Muzej.

Nakon što su ljudi iz Muzeja uvideli o čemu se radi, otkupili su vredno otkriće od njega i uspeli da sklope šlem, kao puzlu, jer je 85% šlema bilo sačuvano.

Danas se sva tri šlema mogu videti u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Foto/ Tekst. Zaprati na instagramu

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura je neograničena- Osnaživanje Mitrovačke umetničke scene” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i