Osveštenje novog ikonostasa u Hramu Svetog Georgija

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je u Salašu Noćajskom održano osveštenje novog ikonostasa u Hramu Svetog Georgija.

“Posle mnogo godina hram je dobio konačno pravi unutrašnji izgled, jer je ikonostas koji je postojao pre ovoga bio prelazno rešenje i uradjen je izmedju dva svetska rata.” rekao je sveštenik Nemanja Živković.

  • Sve ikone su sačuvane u legatu crkve, a sada smo dobili novi ikonostas koji je u neovizantijskom stilu sa 13 ikona. Ikonostas ima 13 ikona, ikone Hrista i Bogorodice, ikone Svetog velikomučenika Georgija kome je hram i posvećen i Svetog Jovana Кrstitelja. Na centralnim dverima se nalazi kompozicija Blagovesti, na južnim dverima Sveti arhiđakon i prvomoučenik Stefan, a na severnim dverima Sveti Mihajlo. Na ikonostasu se nalazi i ikona Svete Trojice, ikona zaštitnika sela, a iznad se nalazi krst sa raspećem Histovim.
    Ikonostas su finansirali isključivo meštani, naglasio je sveštenik hrama Svetog Georgija u Salašu Noćajskom.
  • Ikonostas je uradjen uz pomoć Vere Ćalović koja je finansirala radove u vrednosti od 4.000 evra . Meštani su finansirali i ikone koje su delo našeg akademskog slikara Bogdana Dostanića i Dejan Jelikić koji je crkvi donirao hrastovu dasku za realizaciju radova, dok je radove na ikonostasu izvršio Milivoj Tarlanović iz Mačvanskog Prnjavora.

Možda Vam se svidi i