Mitrovica NE ZABORAVLJA. Obeležena godišnjica masovno stradalih Sremaca

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Arhijerejskom liturgijom, parastosom i polaganjem venaca, na mitrovačkom Spomen gorblju, u nedelju, 5. septembra obeležena je godišnjica masovnih stradanja Sremaca u Drugom svetskom ratu.

Na Spomen-groblju tokom Drugog svetskog  su rata streljani sremski rodoljubi, a samo tokom jedne septembarske noći na tom mestu streljano je više od 700 Sremaca.

Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. do 1944. ubili oko 7950 ljudi i žena. Izmučene žrtve su bajonetima primoravane da same sebi kopaju raku. Na Spomen groblju je sahranjeno i 308 boraca narodnooslobodilačke vojske, koji su pali za oslobođenje Sremske Mitrovice, kao i 20 vojnika bugarske i 18 vojnika Crvene armije. Tu su sahranjeni i posmrtni ostaci četvorice narodnih heroja: Janka Čmelika, Stanka Paunovića-Veljka, Boška Palkovljevića-Pinkija i Slobodana Bajića-Paje.

Venac u znak obeležavanja godišnjice stradanja i u čast streljanim sremskim rodoljubima položili su predstavnici Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i