Održana tribina i projekcija filma „ŽUTI AUTOBUS“

Od strane Ozon
0 komentar

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, sinoć je održana tribina i projekcija filma pod nazivom „Žuti autobus“, čija je glavna tema školovanje raseljenih učenika na Kosovu i Metohiji, kao i njihovo putovanje ka raseljenim prištinskim školama.

O istorijskim okolnostima, kao i uslovima u kojima danas Srbi žive u južnoj srpskoj pokrajini, govorili su istoričar Andrija Popović, režiser i bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, autorka filma Radmila Vulićević i drugi.

Film prikazuje život i školovanje 1500 učenika iz 22 sela, koji svakog dana žutim autobusima putuju do škole u Gračanici i Lapljem Selu i natrag do kuće.    Pri osnovnim školama u Gračanici i Lapljem Selu,  smeštene sve srednje škole izbegle iz Prištine. Autobusi pređu preko 1000 kilometara dnevno. Film je snimljen bez budžeta i materijalnih sredstava, isključivo entuzijazmom autorke i njenih saradnika. Autorka, Radmila Todić Vulićević, penzionisani ekonomista, radni vek je završila radeći u Opštini Gračanica na poslovima javnog gradskog i progradskog saobraćaja, a u narodu je poznatija kao pesnikinja, hroničarka, proučavalac istorije i tradicije Kosova i Metohije.

Možda Vam se svidi i