Održan hitan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Od strane Ozon
0 komentar

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara održala je hitan i vanredni onlajn sastanak povodom fizičkog napada na novinara Daška Milinovića, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u Novom Sadu, saopštila je Vlada Srbije.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je članove Radne grupe sa postupanjem nadležne PU Novi Sad i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu u vezi sa napadom na novinara Milinovića i naglasio je da su i policija i Tužilaštvo u ovom slučaju aktivno postupali, ističe se u saopštenju.

General Slobodan Malešić izvestio je Radnu grupu o aktivnostima koje su pripadnici policije preduzeli i činjenici da je jedan od napadača ranije danas uhapšen.

Malešić je istakao, takođe, sjajnu saradnju policije i tužilaštva.

Na sastanku Radne grupe istaknuto je da je potrebno dalje jačati mehanizme za zaštitu novinara i medijskih radnika. Pored toga, izuzetno je važno da novinari znaju kome treba da se obrate u slučajevima ugrožavanja bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Članovi Radne grupe naglasili su značaj daljeg jačanja poverenja između medijskih i novinarskih udruženja i predstavnika državnih organa, na prvom mestu policije i tužilaštva, i snažno su osudili svaku vrstu napada i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika.

Današnjem vanrednom sastanku prisustvovali su i partneri iz međunarodnih organizacija- Misije OEBS-a u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

RTS

Radijskog voditelja Daška Milinovića pretukla su dvojica maskiranih mladića, metalnim štanglama. Već popodne, policija je uhapsila jednog i utvrdila identitet drugog napadača. U međuvremenu, oglasila su se brojna novinarska udruženja i veliki broj političkih partija i pokreta, koji su osudili napad na novinara.

Možda Vam se svidi i