Odobrene subvencije za zamenu stolarije. Sutra potpisuvanje ugovora

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara. Svih 67 opština koje su ispunile uslove i podnele ispravnu dokumentaciju dobiće subvenciju od 25 odsto od države, piše u odluci o dodeli sredstava Ministarstva energetike.

“Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan u petak u Kraljevu“, najavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Gradinačelnica Svetlana Milovanović potpisaće sutra ugovor u Kraljevu za Opštinu Sremska Mitrovica.

Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva – za kompanije i građane.

“Ukupna raspoloživa sredstva podsticanja energetike za realizaciju programa iznose 54 miliona dinara. Međutim, na javni poziv je pristiglo 67 prijava jedinica lokalne samouprave koje su ocenjene kao uredne i koje su obezbedile sopstvena sredstva u budžetu za finansiranje programa. Imajući u vidu veliko interesovanje opština i gradova da kroz programe finansijski podstaknu energetske sanacije stambenih objekata i činjenicu da je energetska efikasnost i racionalna upotreba energije u javnom interesu Republike Srbije i od posebnog je značaja za državu kao i ciljeve ostvarivanja uštede energije, sigurnost snabdevanja energijom i smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i kimatske promene ministarstvo je preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj programa“, navedeno je u obrazloženju.

Na konkurs Ministarstva eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali su odbijeni oni koji  nisu dostavili kompletnu dokumentaciju ili koji nisu imali sredstva iz sopstvenih budžeta za učešće u projektu. S obzirom da polovinu sredstava obezbeđuje država, odnosno po 25 odsto ministarstvo energetike i lokalne samouprave, a drugu polovinu građani, to znači da će za ovu namenu biti ukupno utrošeno oko 920 miliona dinara. 

You may also like