Od danas novi pravilnik za registraciju vozila

Od strane Ozon
1 komentar

Od danas, 5. jula, na snagu stupa novi pravilnik za registraciju vozila.

Primena izmenjenog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila koji podrazumevaju da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocena tehničke ispravnosti vozila odložena je na dve godine, ali vozači ipak od 5. jula treba da obrate pažnju na nova pravila, izjavio je za Tanjug Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda. 

On je skrenuo pažnju na potrebu da vlasnici vozila na vreme zakažu tehnički pregled, jer se može dogoditi da u narednom periodu bude smanjen broj firmi koje će moći da obavljaju taj posao zbog zamene starih ovlašćenja novim. 

„U narednom šestomesečnom periodu tokom kog će biti izdavana nova ovlašćenja može da se dogodi da i nekoliko stotina stanica za tehnički pregled ne ispuni nove građevinske i uslove tehničke opremeljenosti za obavljanje tog posla. Zato vlasnici vozila treba da zakažu na vreme preglede“, naglasio je Marinković. 

Vozila koja su kompletna proći će test izduvnih gasova bez problema, dok se za starija koja nisu imala fabrički katalizator on neće ni tražiti. Dakle, samo oni koji su ga skinuli imaće i dve godine fore da ga vrate. 

Kontrola tehničke ispravnosti automobila imaće jednu veću izmenu, koja bi mogla da napravi još veće gužve jer će sam tehnički pregled biti komplikovaniji. 

Naime, najavljeno je snimanje tokom kontrole, koje će trajati sve vreme i obavljaće ga čak četiri kamere. Takođe, tokom pregleda stranka ne sme da se zadrži na liniji i ukoliko je usnimi jedna od četiri kamere, preti i prekršajna kazna. 

Po važećem Pravilniku, ovaj pregled bi za putničke automobile trebalo da traje oko 30 minuta, ali će sada verovatno trajati duže. 

„Ako 20 minuta pokušavamo da nađemo broj motora, koji se ne vidi jer je prljav, to znači da nam za ostatak pregleda ostaje samo 10 minuta. Ako se pregled zato bude produžavao, to će lančano izazvati kašnjenje za preglede narednih vozila. Oštećena vozila sada će još teže prolaziti pregled jer će kamere beležiti i oštećenja koja se, do sada, možda nisu videla na fotografijama“, kažu za iz Asocijacije tehničkih pregleda. 

Marinković je rekao da je vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan da čuva ove snimke i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o teničkoj ispravnosti vozila. 

Naveo je da će nakon prelaznog perioda kamere biti povezane s centralom MUP-a, tako da će saobraćajna policija moći da uživo prati tok tehničkog pregleda. 

„Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica je odložen na dve godine, ali će se ovi parametri meriti kako bi se vlasnicima vozila dalo vremena da isprave eventualne nedostatke i pripreme se period kada će se i to uimati u obzir kod ocene tehničke ispravnosti. Dve godine nije tako dug period“, 
upozorio je Marinković.

Izvor: b92.net

You may also like

1 komentar

Robert 05.07.2021. - 12:27 pm

Samo ce mafija da vozi kola!

Komentari su zatvoreni.