Očekuje nas zima sa temperaturom iznad proseka

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji se očekuje zima sa temperaturom iznad proseka, a sa prosečnom količinom padavina.

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku ove zime u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen C. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 C u nižim predelima, a od -3 do -1 C u planinskim predelima“, objavio je Nikolić na svom Instagram nalogu.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom  nižom od nula stepeni, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama od 65 do 85 dana, objašnjava. Očekuje se od 7 do 17 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

U drugoj polovini zime postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće. Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje više padavina. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50. 

Konačni klimatski izgledi za zimu 2021/22. godine biće izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi za jugoistočnu Evropu i Mediteran, 30. novembra, najavio je Nikolić.

Možda Vam se svidi i