Na bankarskom tržištu imamo još jedno spajanje. Raiffeisen banka u Srbiji preuzela je 100 odsto deonica Crédit Agricole banke, kao i lizing kompaniju u njenom vlasništvu.

Spajanje banka viđeno je u Srbiji do sada mnogo puta. Prošle godine imali smo 47 banaka, do pre tri nedelje 25, a danas 24. U takvoj situaciji uvek je često pitanje šta spajanje banaka znači za klijente, račune i kredite klijenata, piše Blic.

I teoretski i praktično, banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu ili kada se pripoje, preuzimaju se i sva prava koja ima ta banka, ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani do tog trenutka, ne trpe nikakve izmene, jer „ugovor je ugovor“. U prevodu, kamate i na kredite i na štednju ostaju iste, kao i sva prava i obaveze koje ste prethodno potpisali. Ono što je najvažnije jeste da klijenti banke treba da prate obaveštenja jer mogu da se promene neke tehničke stvari, ali i o tome će banka naći način da vas obavesti. Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije, očekuje nova spajanja. „Očekujem da se nastave procesi integracije i ukrupnjavanja na srpskom tržištu, s obzirom na to da banke sa većim kapitalom imaju izrazite prednosti u odnosu na one sa manjim. Procene pokazuju da je broj banaka u odnosu na naš broj stanovnika ali i BDP iznad optimalnog, pa očekujem u narednom periodu dalje integracije. Ono što je bitno to je da se u tim procesima ne dozvoli da neka banka ne stekne dominantan položaj na bankarskom tržištu, što po pravilu vodi ka povećaju cene proizvoda i usluga„, rekao je nedavno za „Blic Biznis“ Hanić.

Izvor: 021.rs

Možda Vam se svidi i