Gradske priče: Rukotvorine (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Članice Udruženja građana „Rukotvorine“ od nedevno se nalaze u svom prostoru, u ulici Žitni trg, gde sve više građana dolazi kako bi pogledali prodajnu uzložbu, ali i nešto odneli kao poklon ili uspomenu. Njihove radove smo mogli pogledati godinama u nazad na mnogim dešavanjima, a sada one sa mnogo volje i sreće, rade u “svojim” prostorijama.

“Ovde je udruženje „Rukotvorine“ iz Sremske Mitrovice, ima nas devet , i svaka žena ima svoju tehniku radova. Radimo tkanje, zlatovez, obrada drveta, suvih tikvi”, kaže jedna od članica ovog udruženja, Ana Antonin.

Ona dodaje da su se u prostor koji sada koristi kao izložbeno – prostorni, uselili početkom  marta. – Tu smo za stalno, radimo suvenire od prirodnih materijala.

Mitrovčani imaju vredne žene, kreativne, i polako nam prilazi još talentovanih žene.

Priroda, umetnost i narodna tradicija podsticaj su za stvaralačko izražavanje članica Udruženja građana „Rukotvorine“. Vera Ljubišić i Nevena Nikolić, Mirjana Žigmundovac, istoričar umetnosti u penziji, Mirjana Petrović, Bojana Milosavljević, Danica Kovačević profesor u penziji, Ana Antonin. Svaka od njih je različita, posebna i prepoznatljiva po svom rukotvorenju i rukotvorinama.

Građani ovde mogu naći dekorativne i upotrebne predmete, od tkanica do bosiljkača, dekorativnih predmeta od drveta za decu i odrasle.

Takođe radimo oslikavanje na svili, kada nas neko otkrije i vidi, ostane zatečen, mi ovde uživamo.

Ovde je više generacija, šest penzionera nas je, imamo jednu majku koja hekla igračke i dve nezaposlene žene, ovo je angažman od koga ne može da se živi, starijima to dođe hobi, dok mlađi ne mogu od toga da finansiraju porodicu.

Udruženje u svojim prostorijama organizuje i obuku tkanja za decu, a osim radova ovih umetnica, u izložbenom prostoru se nalaze i radovi udruženja slabovidih.

Zajednička im je želja za stvaranjem, oplemenjivanjem okruženja, životnog prostora i stila življenja. Njihove su rukotvorine odraz kreativne sinteze i specifičnog su izgleda. Sadrže: umetničku notu, pedantnost, meru estetskog i meru reda. Svaki izrađen i odevni predmet i detalj je poseban i originalan koncept satkan od mnoštva manjih elemenata sjedinjenih u funkcionalnu celinu. Priroda je, neiscrpan izvor oblika, ideja, traganja i otkrivanja. U njoj pronalaze materijale i elemente flore koji su, većini nas, neprimetni ili neupotrebljivi: plodovi, grančice, osušeni cvetovi, ljuštika…

Tkanje odevnih predmeta i  dekorativne tkanine različitih: struktura, boja, šara i rasporeda niti (pončo, šal, zavesa, torbica, prostirka).

Sve češći posetioci, novo mesto za izlaganje ovih predivnih radova, potvrda su  da stari zanati i danas donose nove mogućnosti stvaralačkog izražavanja pojedinca.

Prostorije udruženja žena “Rukotvorine” se nalaze na adresi Žitni trg 13, a i ove godine će biti prisutne tokom Srem Folk Festa.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura je neograničena- Osnaživanje Mitrovačke umetničke scene” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i